Як кувалася перемога Сергія Клюєва

474

Сергій Клюєв, брат екс-голови АП Андрія Клюєва, знову обирається до Ради в рідному для себе 46-му окрузі з центром в Артемівську. Він майже вдвічі випереджає свого головного конкурента – сина міського голови Дмитра Реву. Партії влади своїх кандидатів не висували. Можливо, й правильно. Вони тут все одно не фаворити. За списками в Артемівську переміг "Опозиційний блок" (35%), комуністи набрали 15%. У Блоку Порошенка найкращий показник із-поміж провладних - 11%.

Клюєв висувається по округу не вперше. У 2012 році отримав 72%. У місті розташовані два заводи братів Клюєвих.

Опонувати Клюєву міг тільки Дмитро Рева – син міського голови (до слова, Олексій Рева керує містом з 1994 року). До парламенту Рева вже потрапляв у 2007-му за списком Партії регіонів. Наскільки в нього вдалий законотворчий досвід, яскраво демонструє сайт Верховної Ради. Він – автор лише однієї законодавчої ініціативи, за яку парламент навіть не проголосував. Дмитро Рева володіє ТОВ "ВКП "Деми", яка контролює місцеву мережу заправок, займається оптовою торгівлею палива, орендою житла та лізингом. Зате в реєстраційних документах ЦВК зазначено, що син мера – безробітний.

Іще один відомий (уже) політик в окрузі – Костянтин Матейченко, командир батальйону "Артемівськ", який брав участь у визволенні міста від "ДНР". Чи склав би комбат реальну конкуренцію Клюєву та Реві – невідомо. Матейченко пішов у високу політику за списком "Народного фронту". При цьому він публічно підтримав сина мера.

Тобто офіційно від влади не було жодного кандидата. Загалом по округу №46 балотувалися 10 кандидатів, один з яких відмовився від виборів 14 жовтня. Лише двох претендентів висували партії: Наталія Кідіна ("Сильна Україна") та Андрій Лоза (ВО "Свобода"). Решта – самовисуванці.

У Клюєва – підкуп, у Реви – адмінресурс

- В Артемівську Партія регіонів завжди була правлячою. На всіх виборах усі знали, що вони тут переможуть. Дмитро Рева (місцеві читають його прізвище як "Рьова") 2007-го потрапив у парламент за списком "регіоналів". А ось по мажоритарці ніколи не було інтриги. Цьогоріч уперше з'явилася, - розповідає Інна Миколаївна, спостерігач від ОПОРИ в Артемівську, з якою зустрічаюсь у суботу.

За її словами, цього разу Партія регіонів офіційно не йде на вибори, але агітацію Клюєва все одно роздають у її наметах.

- А які порушення були від Клюєва і Реви, - питаю.

- Від Клюєва здебільшого підкуп. Ось був ярмарок, на якому роздавали в пакетах від нього продукти. На Дмитра Реву "працює" адмінресурс. Керуючий справами виконкому Артемівської міськради Микола Коліно - начальник штабу Реви. Якось я хотіла зв'язатися з Ревою, запитала в міськраді, як це зробити. А мені дали контакти секретаря виконкому, - розповідає представніця ОПОРИ.

За тиждень до виборів міські представники партій і кандидатів зустрічалися за круглим столом та підписали заяву "За чесні вибори!". До ініціативи долучилися місцевий УДАРівець, ті ж Сергій Мальцев і Володимир Величко, представник Громадської ради, довірені особи Дмитра Реви та депутат міськради Володимир Бойко. Всі вони зобов’язалися вести чесну агітацію та відмовитися від залякувань чи погроз.

- Але цей стіл організували самі "регіонали", - каже Інна Миколаївна. - Нашого представника ОПОРИ в області запрошував сам Мальцев (керівник штабу Клюєва).

З Інною Миколаївною йдемо в ОВК – їй потрібно дізнатися останні "зведення" з полів. Заразом вирішую з’ясувати, яка ситуація в окрузі.

- Чи варто очікувати зривів виборів або форс-мажорних ситуацій, - питаю в неї на вході до ОВК.

- Ні, не думаю. У нас завжди все спокійно проходить. Ось тільки цього року на президентських виборах не вийшло. Знаєте, як прикро? За два дні до голосування "ДНР" з'явилася. І куди вже везти бюлетені? Хіба що в танку. І не в одному.

Цього ж дня телефоном говорю з комбатом "Артемівська", кандидатом "Народного фронту" Костянтином Матейченком. Хоча сам він підтримував Реву, але не погоджується, що був підкуп від Клюєва.

- Вибори пройшли, - каже Костянтин Матейченко ще не почувши запитання. - Не було ні найменшого підкупу виборців. Я розмовляв із людьми зі штабу Клюєва. І я їх попередив: якщо буде підкуп - від мене буде адекватна реакція. Чому Клюєв? Він не парашутист, яким у 2012-му був у Слов'янську Олексій Азаров. Клюєв 12 років у цьому окрузі. Є його два заводи, де великі трудові колективи. Вони голосують, за кого сказали, або навіть не знаю.

- Чому ви підтримали Реву?

- Я чітко сказав: підтримую Реву, бо він менше з двох зол. У нього є більше шансів перемогти Клюєва.

- І ви не хотіли балотуватися по мажоритарці, бо у вас було менше шансів?

- Розумієте, я - член команди. Було доручення - і я очолив штаб "Народного фронту" в окрузі.

Штабна машина і гвинтики перемоги Клюєва

День тиші в Артемівську Донецької області, радше за все, мало чим відрізнявся від ситуації в інших регіонах. Відвертої агітації майже не видно. Лише поодинокі випадки, коли агітматеріали окремих мажоритарників комунальники не прибрали.

Щоб дізнатися про позицію Клюєва, заходжу в штаб Партії регіонів на Артема. Там же розміщений і штаб Клюєва.


У холі приміщення – великий круглий стіл, який обступили більш ніж п’ятдесят людей. Утім всім місця не вистачає, тому інші зайняли вільний простір. Одна жіночка саме й сидить біля самих дверей, тому й входити довелось із труднощами.Двері відчиняються лише наполовину. Крізь шпарину помічаю велику кількість людей у верхньому одязі, які слухають двох. Заходжу і картина дещо дивує.

Ці люди (переважно похилого віку) – спостерігачі. Усі слухають лисуватого невисокого чоловіка. Це – давній керівник Партії регіонів Артемівська Олександр Шинкаренко. З розмови стає зрозуміло, що слухачі – спостерігачі від Клюєва.

– У вас на столе – специальные бланки для паралельного подсчета голосов, – каже, оглядаючи усіх присутніх та вказуючи на папірці на столі. – Один - за Клюева, второй – за опонента Реву. Это два реальних кандидата у нас. Если во время подсчета у вас число 375, а у комисии – 320, то вы озвучиваете это. Если что-то происходит или есть проблемы, сразу же обращайтесь к старшему на участке и согласовывайте с ними все. Это люди с "Цветмета" и "Вистэка".

Обидві озвучені Шинкаренком компанії – місцеві потужні підприємства: що завод з обробки кольорових металів, що машинобудівний завод "Вістек" належать ПАТ "Укрпідшипник". Його контролюють брати Клюєви через австрійську компанію SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft. А в самому "Укрпідшипнику" в ревізійній комісії працює дружина брата-мажоритарника Андрія Клюєва. Зрештою, для місцевих не секрет, що господарі цих заводів – саме брати Клюєви.

Слово переходить високому сивуватому чоловікові, який увесь цей час cтояв поруч із Шинкаренком. Новий спікер – Володимир Величко, заступник керівника Партії регіонів в Артемівську та представник місцевого осередку "Союзу офіцерів запасу". Але присутнім він представляється як представник Партії регіонів в ОВК.

– Особое внимание нужно обратить на голосование переселенцев и военных, – з такою ж завзятістю розповідає він. – В Артемовске нет срочников. Только контрактники. То есть они и переселенцы могут голосовать только по багатомандатному округу. Добровольцы могут голосовать и по паспорту, а вот военные – по военному билету. У нас есть только два участка, где голосуют военные, – 140623 (медучилище, – авт.) и 014632 (міський Народний дім). Вопросы есть?

– А если кто-то будет с оружием? – запитує чоловік похилого віку, що сидить в іншому кінці стола.


Лектор, згадавши щось важливе, продовжує, але вже на іншу тему:– Не будет, – впевнено відповідає Величко.

- Главное, помните: у каждой комиссии есть от п’яти до семи "наших" членов. На каждом участке по-разному. Нужно будет сесть за списки, чтобы не было подделок. Запишите себе, от кого "наши" члены.

Після прохання всі дружно дістають ручки та готуються записати усе, що буде диктувати Величко.

– Клюев, Бондарь Наталия (член Партії регіонів. 14 жовтня знялася з виборів), Боровик Николай Петрович (член Партії регіонів), "Опозиционный блок", политическая партия "5.10"…

Величко зупиняється, замислюється на секунду і вже тихіше продовжує:

– Есть еще один представитель, не знаю, называть или нет…

Величко дивиться на Шинкаренка. Той кивком дає згоду розкрити всі карти. Величко, малюючи над головою умовне коло, каже:

– Это, в принципе, не секрет. В общем, женщина с косой. Да, ВО "Батькивщина". В данном городе это наши союзники.

– Запишите также особо опасные участки, – продовжує Величко. –  Это те участки, где нет "нашего" руководящего состава. Участки – 140609, 140619, 140622, 140623, 140624, 140627, 140641.

Після цього знову починає говорити Шинкаренко. Тепер про більш насущне – винагороду за роботу.

– Чтоб вы понимали, по городу получают 600 гривен. Вы получаете 800 гривен. 300 – сейчас. 100 – на еду. А 500 – сразу после выборов, в понедельник. От вас не требуется протокол. Его забирает старший на вашем участке.

Кожному спостерігачеві окремо "тренери" роздають роздруківки, на яких вказано всі контакти "своїх" на дільниці.

– По нашим данным, лидирует Клюев, – каже Шинкаренко. – Предпринимаются попытки изменить ситуацию, учитывая то количество грязи, которое было вылито на нашего кандидата. Но в течение месяца мы поработали нормально. Вопросы?

За кілька метрів від Шинкаренка підіймає руку молодий чоловік та, затинаючись, запитує:

– А вот как с журналистами этими непонятными? Ходят, спрашивают…

– Нам не нужно мешать. Они могут помочь, если будут нарушения. Я вам больше скажу, – усміхається Шинкаренко. – Старшие на участках… большинство из них журналисты. Ну, то есть, не журналисты, а имеют удостоверение прессы.

На годиннику – початок третої. Шинкаренко обіцяє, що о третій за всіма приїде машина і розвезе по місцях, де спостерігачі будуть ночувати. "Тренери" роздають роздруковані оновлені дані про відповідальність за порушення підрахунку голосів. На останок радить не ходити вночі по місту. Аби не заарештували випадково.

Я вихожу зі спостерігачами, і повертаюсь у штаб після третьої, аби поговорити напряму з представником кампанії Клюєва. У холі вже з десяток людей. Мені вказують на Шинкаренка, але той скеровує до кабінету Сергія Мальцева – начальника штабу Клюєва, довіреної особи в ОВК і заодно помічника народного депутата Сергія Клюєва.

Перемогти без кандидата

– Почему кандидат Сергей Петрович ни разу не появлялся в округе за время кампании? – відразу питаю Мальцева.

– Он в Киеве. Работает в Верховной Раде. Пишет законы, – відповідає він, сидячи в офісному кріслі, схрестивши пальці рук.

– Это понятно, но вам не кажется, что это странно: кандидат, который баллотируется по мажоритарке, ни разу не появился в округе?

- Он работает…

Перевірити слова Мальцева можна всього за кілька хвилин. На сайті Верховної Ради зазначено: останні подані законопроекти від Сергія Клюєва датуються жовтнем 2013 року. І це лише пропозиції-зміни. Остання ж законодавча активність – за друге липня 2014 року. Це – дві поправки до Податкового кодексу.


– Личные средства Сергея Петровича.– Откуда деньги на агитацию? - питаю.

– Сколько потратили?

– Зачем вам это? – здивовано перепитує.

– Ну, я думаю, это интересно.

– Давайте, я не буду этого говорить…

Кабінет Сергія Мальцева невеликий. Він сидить за комп’ютерним столом, на вимкненому моніторі видно пилюку. Стіни обвішані календарями із зображенням Сергія Клюєва. Поряд стоять релігійні християнські реліквії.

- В агитках, которые расклеены по городу, написано, что Сергей Клюев помог с ремонтами дорог, зданий… Можете перечислить хотя бы последние пять проектов, которые были воплощены Сергеем Петровичем?

– Да, конечно…

Начальник штаба просить зачекати, йде кудись і згодом повертається з роздруківкою на сім сторінок. На папірцях – перелік конкурсів грантів Сергія Клюєва за 2010-2013 рр. Серед них – "Завершення будівництва храму при СІЗО". Як переказують місцеві, саме в цьому СІЗО чотири місяці пробув Віктор Янукович під час своєї "першої ходки".

На комп’ютерному столі безліч записок із записаними різними номерами. Скраю лежить стопка з кількома роздруківками. На верхньому аркуші – таблиця, підписана як "Расчет количества автомобилей для обеспечения подвоза сторонников на выборы 26.10.2014 г.". У таблиці – дані з переліком дільниць, куди будуть організовано направлятися машини з детальним кошторисом витрат, кількістю людей, котрих потрібно буде "підвезти" та зазначенням відповідального.

– Ваши конкуренты применяли "черные" технологии против Клюева? – запитую Сергія Мальцева.

– Да, конечно, – жвавіше відповідає він, почувши таке запитання. – Конкуренты распускали слухи, что в случае победы Клюева, здесь будет чуть ли не "выжженная земля", что будет война. Из последнего – в городе Северск распустили слухи, что Сергей Клюев снялся с выборов.

– А на какой результат вы расчитываете вообще?

– Прогноз – до 40 процентов. Это наши исследования. У Дмитрия Ревы – до 10 процентов. Голосовать за нас будут  в основном люди среднего и старшего возраста. А молодежь немного апатичная, неактивная.

– Если Сергей Петрович победит, к кому он присоединится в парламенте?

– Он публично уже высказывался по этому поводу. Сказал: "Буду присматриваться".

Прощаючись Сергій Мальцев раптом запитує:

– Вы курите?

– Ні, – впевнено відповідаю, а він спокійно дає мені дві запальнички та кишеньковий ліхтарик. На кожному предметі підпис: "Вместе к миру и согласию! Сергей Клюев".

Я ему не верю. Я вообще никому не верю…

Зранку 26 жовтня в Артемівську спокійно. Про те, що проходять вибори, взагалі нічого не нагадує. Черг біля дільниць немає. Явка низька.

 Такого кандидата хотіли в Артемівську

На центральній вулиці Артема розташовані кілька дільниць. Будь-який немісцевий зрозуміє, що там, звідки лунає російська попса,  можна голосувати. Музику чути за квартал звідти.

Зустрічаюся з одним із головних кандидатів – Ревою. За день до виборів помічники Дмитра Реви повідомили, що він не може зі мною зустрітися, бо перебуває за містом. Але радо назвали дільницю, в якій він проголосує.

Рева голосує у школі №11, яка розташована на тій самій вул. Артема. Біля входу місцеві колеги-телевізійники чекають на сина мера, аби записати синхрон. За кілька хвилин з’являється і головний конкурент Клюєва. Прийшов Дмитро Рева не сам – з донькою та дружиною. Донька допомагає кидати бюлетень.

На виході з дільниці запитую в Реви, за кого проголосував.

– За Блок Петра Порошенка. Я за будущее страны, за мир, – небагатослівно відповідає.

– А по мажоритарке?

– За себя, – ще коротше відрізає.

Він іде повільно із серйозним обличчям, опустивши голову. Хтось зі знайомих підходить до нього, Рева веселішає і каже до новоприбулого:

Кандидат Дмитро Рева

– Слыш, вон журналист спрашивает, за кого проголосовал. За Клюева, конечно.

Після кількасекундного сміху Рева знову серйознішає і коротко відповідає на запитання.

– А еще наблюдатели заверяют, что во время кампании вы применяли админресурс.

– Админресурса не было. У меня состоялось 300 встреч, на каждой – не менее 120 человек. А отец мой в отпуске…

– С какого числа? – уточнюю.

– Две-три недели.

– Вот вас публично поддержал Матейченко. У вас с ним была некая договоренность?

– Да, я слышал о том, что он меня поддержал. Нет, не договаривались.

– Как часто вы общаетесь с ним?

– Ну, здороваемся, когда видимся, но чтоб так… не общаемся.

Із дільниці виходжу на площу. Пам’ятник революціонерові Артему обсіли голуби. Справжнє ім’я історичного персонажа – Ф. А. Сергеев, місцевий революціонер початку 20 століття. Мій друг-спостерігач Тарас називає Артема тодішнім Стрєлковим.


– За кого проголосовали, если не секрет… – намагаюся випитати.Поряд із пам’ятником гуляє жінка з внучкою.

– За партию… никакую. А вот за кандидата – за Клюева.

– Почему? – логічне питання, на яке я отримую традиційну відповідь місцевих.

– Я знаю по себе: он постоянно помогает городу. Вот лекарство в больницу купил. А зимой дочке в садике яблоки подарил. А за кого голосовать? За Ляшко?

Час від часу внучка перериває розмову.

– Бабушка, голуб мне на голову садится.

- А вот Рева говорит, что сможет договорится о мире, если его изберут, – цікавлюсь, чого ж все-таки не за Реву вона проголосувала.

– Нет, не будет мира. Я ему не верю. Я вообще никому не верю…

По материалам:  theinsider.ua