Влияние «пленок Онищенко» на украинский политикум

681

44_main-e1524083681478 «Пленки Онищенко» интересны не столько компроматом на Порошенко, этим уже сложно кого-то удивить. Интересны они тем, что «валят» практически весь украинский политикум. Из первой и второй порции компромата можно сделать вывод о том, что речь идет не столько о «зачистке» Порошенко, сколько о зачистке всей нынешней власти. Уже был нанесен удар по «Народному фронту» и Яценюку. Уже вспомнили и Тимошенко. Не упомянут пока только «Оппоблок», что логично, так как они не при власти. Не упомянут Ахметов. Но, вполне вероятно, появится в дальнейшем. Примечательно, что косвенно удар был нанесен и по новым антикоррупционным структурам – НАБУ и САП.

Вот что пишет Владимир Бойко:

«Національне антикорупційне бюро України повідомило на своїй фейсбук-сторінці, що готове вивчити «записи Оніщенка», на яких йдеться про кричущу корупцію в оточенні президента Порошенка, але лише за умови одержання їх оригіналів. Як зазначено в повідомленні, попри неодноразові пропозиції, зокрема під час опитування, яке детективи НАБУ проводили в рамках розслідування «газової схеми» Оніщенка у форматі відео-конференції у грудні 2016 року, НАБУ цих записів так і не отримало.

У зв’язку з цим я інформую директора НАБУ Ситника, що з оригіналами записів, а також з результатом їх фоноскопічної експертизи, він може ознайомитись у посольстві США в Києві, безпосередньо в свого куратора Карен Гріневей (the FBI’s Supervisory Special Agent Karen Greenaway), оскільки Оніщенко був допитаний ФБР з приводу цих записів та уклав з Мінюстом Сполучених Штатів 5 угод (остання угода була пов’язана якраз з показами щодо обставин закриття Ситником і Холодницьким кримінального провадження відносно Злочевського на прохання Порошенка). На сьогодні Оніщенко перебуває під програмою захисту свідків Міністерства юстиції США, а його інтереси представляє колишній прокурор, а нині – адвокат Марта Борщ, яку Ситник ще торік вимагав призначити ревізором НАБУ.

Звертає на себе увагу та обставина, що правоохоронні органи Сполучених Штатів Америки ігнорують постанову НАБУ про оголошення Оніщенка в міжнародний розшук. Очевидно, це пов’язано з тим, що американські куратори Ситника прекрасно обізнані з тим, що НАБУ становить собою корумповане кубло, яке обслуговує Адміністрацію Президента України та кишеню самого директора НАБУ, і яке потрібно американським спецслужбам лише для проведення певних негласних оперативних заходів на території України.

Volodymyr Boiko

Возникает вопрос, если Онищенко – это человек- «томогавк», который, по замыслу США должен разнести всю нынешнюю власть, то на кого делают ставку в Белом доме? Видимо, на тех, кто в «пленках Онищенко» и в его записях не упомянут. Пока что очевиден один политик – Валентин Наливайченко, который упомянут в книге как жертва нечистоплотных интриг Порошенко, в том числе с применением подкупа. Кстати, в долларах США, что как бы автоматически классифицирует это деяние как преступление, которое находится в юрисдикции правоохранительных органов США. История Наливайченко бьет в том числе и по Василию Грицаку, ради назначения которого, собственно и производился этот масштабный подкуп.

Не менее интересны будут моменты, связанные с «покупкой мест» в БПП.

Вот что пишет Дмитро Гнап:

«Нардеп-втікач Онищенко оприлюднив перший запис, як він каже, з президентом Порошенком. На аудіо співрозмовники обговорюють закриття проваджень проти екс-міністра Злочевського за половину прибутку від його газової фірми. Адміністрація президента назвала запис Онищенка фейком.

Вони, звісно, не перші, кому доводиться захищати президента України в скандалі з аудіо-записами. Багато років тому генпрокурор Потебенько заявляв, що плівки Мельниченка з голосом Кучми це: “ложь і хвальш”.

Ну ок… Тільки проблема для Порошенка в тому, що крім записів Онищенка, вилазять й інші підтвердження того, про що говорить цей депутат-втікач .
І річ не тільки в тому, що справи проти Злочевського, зрештою таки закрили, як про це каже Онищенко.

Наприклад, крім історії зі Злочевським, Онищенко розповів, що в 2014-му році ЦВК не хотіла реєструвати його кандидатом на виборах до ВР. За вказівкою президента він каже, передав Давіду Жванії 6 мільйонів доларів. І після цього його зареєстрували як кандидата. Здавалось би — “ложь, хвальш”…

Але один з менеджерів виборчого штабу Блоку Порошенка на виборах-2014 і член партійного списку БПП Артем Біденко мені розповів, що Жванія в президентській партії справді вирішував такі питання. Наприклад, Жванія відповідав, увага: за продаж місць в списку БПП.

Ви ж не думаєте, що така людина як Артем Біденко стане брехати? Адже сьогодні Біденко — урядовець, державний секретар Міністерства інформаційної політики, права рука Юрія Стеця -друга президента.

Нижче ви можете самі подивитесь це феєричне відео-зізнання. А ось розшифровка цього коротого інтерв’ю про продаж місць в списку БПП на виборах до Верховної Ради:

Біденко: Продавати місця міг тільки Жванія, просто щоб ти розумів. Ніхто не міг продавати, ніхто цим не займався. Ні Березенко, ні Ложкін, ні там… -
Гнап: Що у Жванії була така велика квота?
Біденко: І це другий момент: продано було не так багато як здається. Продано було 10-15, максимум 20 місць. Просто, щоб ти розумів.
Гнап: В прохідній частині?
Біденко: Ну… в сотці (100 перших місць списку — Д.Г.).Ти, до речі, не називаєш декількох прізвищ таких проблемних, от як Гліб Загорій, наприклад, «Дарниця»… Оце набагато скандальніше прізвище, ніж Артур Палатний, наприклад. І, наскільки я чув, якщо існувало по продажах умовних “п’ять”, то такі як Гліб заносили “десять”… (п’ять і десять мільйонів доларів — Д.Г.)
Біденко: При цьому, Васадзе, за будь які гроші відмовили. Тобто, продаж був дуже малий і був дуже жорсткий прохідний оцей бар’єр. Навіть продавали нєхотя, там реально, такого як було раніше, зараз не було. Це реальний факт, тому що мене просили знайомі, інших людей просили, і я точно знаю, що не вийшло. А оскільки з Жванією я не маю контакту, то от, ноль повний.”

Ось така відбулась розмова з Артемом Біденком в 2014-му році, коли він не думав, що невдовзі стане урядовцем.

Хтось скаже: “ну, продали місця у списку БПП, і продали! Що тут такого? Їхній список — що хочуть, те й роблять!” Але той, хто купує місця в партійному списку, потім витрачені гроші за будь що намагається повернути.

Наприклад, народний депутат від БПП Олександр Грановський ніяк не міг мені толком пояснити за які заслуги він потрапив до прохідної частини списку БПП. Хоча, один з відомих бізнесменів — Томаш Фіала заявив, що за Грановського заплатив 5 мільйонів доларів його старший партнер Андрій Адамовський. Щоб зробити свого протеже — Грановського нардепом від президентської партії.

І ось пройшло три роки.

І скандальна фірма “Трейд Комодіті”, пов’язана з Адамовським, виграє тендерів на 7 мільярдів гривень на постачання пального для армії та Нацгвардії. При чому, часто гроші за пальне “Трейд Комодіті” просто розкрадає. За що НАБУ вже оголосило номінального директора цієї фірми у розшук. Втім, у Адамовського з Грановським — сьогодні все прекрасно.

Ось так продаж місць в списку закінчується проблемами у армії та Нацгвардії і крадіжкою мільйонів наших податків.

Це була програма: “Как ето работаєт”. Вибачайте за лонгрід. І подивіться це відео.»

Судя по всему, «пленки Онищенко» и его книга станут детонатором для «большого взрыва», когда вспомнятся многие давние расследования, в том числе и журналистские, которые внезапно приобретут статус сообщения о преступлении. Грядет большая «зачистка», по сравнению с которой прошедшая якобы «люстрация» окажется дешевой уловкой по зарабатыванию денег все той же нынешней властью. Причем, попадут под эту «зачистку» не только те, кто брал взятки, но и те, кто их давал. Возможно, эта «зачистка» выльется не только в запрет на политическую деятельность и госслужбу, но и в санкционный список.

Но кто же тогда возьмет на себя рычаги управления страной? Надо полагать, узнаем из дальнейших записей и публикаций Онищенко.

По материалам: ord-ua.com