ВІЙНУ ЗАКІНЧЕНО. КОРУПЦІЮ ПЕРЕМОГЛИ. ПОРА «ПРЕСУВАТИ» МУЗИКАНТІВ

569

Музиканти Національного камерного ансамблю «Київські солісти» збираються пікетувати приміщення адміністрації Президента України та Державне управління справами з вимогою припинити тиск на колектив.

Днями художнього керівника-директора оркестру Наталю Дущенко викликали в Державне управління справами (ДУС) й пригрозили прокурорськими та іншими перевірками, аби вона добровільно написала заяву про зміщення з посади. Чиновницький прес в ДУСі працює бездоганно, й тендітна жінка змушена була написати заяву про пониження в посаді, хоча контракт з нею дійсний до 2015 року. Уже цієї середи колективу мали представити нового керівника ансамблю. Керував операцією зі знищення Н. Дущенко заступник керівника ДУСі Сергій Борзов, чиновник з колишньої команди КВН «Вінницькі перці». Які аргументи при звільненні наводив чиновник-початківець, і що за цим криється – невідомо. І чому конче необхідно тиснути на цей колектив, адже оркестр не є «золотою жилою», де можна непогано заробляти чи на щось впливати. Таке собі підприємство в системі ДУС з мізерним бюджетом та гастрольним графіком переважно областями України.

Тихо і закулісно владнати «оборудку» не вдалося. Колектив оркестру вирішив поборотись за свого багаторічного керівника і колегу. Музиканти звернулися до перших осіб держави, у тому числі і до керівника ДУС Сергія Березенка, і поставили декілька запитань :

— чи не означачатиме зміщення керівника ансамблю розпуском або припиненням діяльності колективу?

— наскільки прозоро й об’єктивно відбуватимуться кадрові зміни,і як вони позначаться на життєдіяльності оркестру – фінансуванні, якості концертних програм, гастрольно-концертній діяльності?

Публічність та активність музикантів, очевидно, не вписувалася в «борзовську» стратегію. Адже чиновник, що робить неправедні справи, найбільше боїться публічності та….свого начальства, яке, можливо, й не знає, що за їхніми спинами отакі «перці» починають «борзі ти». Наступного дня, після появи колективного звернення, ситуація «зависла»: Н.Дущенко написала відклик на заяву про пониження в посаді, котра була написана раніше вимушено і під тиском. Музикантів стали приймати і слухати в інших високих кабінетах, а паралельно чиновники запустили свій бюрократичний прес і в оркестр за вказівкою ДУСа приходить аудиторська перевірка.

Хто переможе – колектив чи бюрократи з ДУС – поки що не відомо.

Але ця ситуація є лакмусовим папірцем для влади: чи стає вона на шлях оновлення, у тому числі і в культурній політиці, у зміні законодавства для фінансування колективів культури і меценатства, чи продовжує просто перестановки і пресинги як «нова мітла».

… Під час Другої світової війни був такий факт. На засіданні палати лордів в Великобританії в доповідях були пропозиції на час війни відмінити усі витрати на культуру, мотивуючи,що зараз не до неї, що зараз більш важливіші потреби. На що Черчилль відповів: а заради чого ми тоді воюємо? ДЛЯ ЧОГО НАМ ПЕРЕМОГА, ЯКЩО НЕ БУДЕ КУЛЬТУРИ?

Дана ситуація є і тестом на громадянську позицію музикантів. Або вони «здають» свого керівника і потім об них можна спокійно «витирати» ноги, або ж вони показують собі і іншим, що МИ таки стали іншою країною, в якій править не корупціонер-чиновник, а правда і справедливість!

Юрий Ивашко

АНТИКОР