У чому звинувачують Яценюка?

732

http://photo.unian.net 18 березня голова Держфінінспекції Микола Гордієнко звинуватив прем’єра Арсенія Яценюка в зловживаннях на суму близько 7,6 мільярда гривень.

Звинувачення на адресу прем’єр-міністра чи міністрів від ревізійних органів для України не є чимось новим.

Зокрема, під звинувачення КРУ в різні часи потрапляли Віктор Янукович, Юлія Тимошенко й інші не менш відомі урядовці, а Юрія Єханурова навіть було звільнено з посади міністра оборони через заяви КРУ (згодом, однак, суд визнав обвинувачення безпідставними).

Щоправда, зазвичай КРУ било по колишній владі або використовувалося, щоб звільнити небажаного міністра. Тепер ці звинувачення полетіли на адресу чинного прем’єра.

Крім того, за місяць ці звинувачення були підхоплені низкою парламентських сил. Після чого в команді прем’єра заявили, що проти них розгорнули інформаційну кампанію, щоб до осені позбавити Яценюка крісла прем’єра.

Учора звинувачення стали предметом розгляду двох парламентських комітетів, які провели спільне засідання.

INSIDER побував на цьому засіданні та спробував розібратись у гучних звинуваченнях у бік голови уряду.

Звинувачення Гордієнка

"Незважаючи на перепони в роботі ДФІ в 2014 році було проведено близько 4 тисяч ревізійних перевірок, якими були встановлені факти збитку на суму 7,6 млрд. гривень", - заявив місяць тому Гордієнко на скандальному брифінгу в Раді.

За твердженням голови ДФІ, такі факти доводять, що корупція часів Януковича не викорінена, а зараз ці схеми "контролює уряд Яценюка".

У своїх звинуваченнях Гордієнко, зокрема згадав перевірку виконання договірних умов приватизації "Укртелекому", в результаті якої було виявлено факт невиконання на суму 220 млн. гривень зобов’язань по купівлі-продажу, що є підставою для скасування договору і повернення державі компанії.

За його словами, уряд Яценюка гальмував перевірку, а радник прем’єра, екс-міністр фінансів Олександр Шлапак подав позов до суду по скасуванню акту перевірки, за яким Генеральна прокуратура відкрила провадження проти Віктора Януковича та екс-міністра фінансів Колобова, нещодавно затриманого в Іспанії.
Гордієнко заявив, що Яценюк, щоб приховати факти корупції, відсторонив його від виконання обов’язків і заблокував роботу інспекції щодо подальших перевірок держпідприємств. Ревізор закликав правоохоронні органи провести перевірку оприлюднених фактів та на час розслідування відсторонити Яценюка від виконання його обов’язків.

Після оприлюднення звинувачень Гордієнка депутати від "Свободи" та "Батьківщини" вперше спробували блокувати трибуну із вимогою заслухати генерального прокурора Віктора Шокіна, а згодом, заручившись підтримкою деяких депутатів від Блоку Петра Порошенка, намагались ініціювати позачергове засідання Верховної Ради для обговорення звинувачень.

Реакція уряду

В уряді звинувачення Гордієнка одразу ж спростували. За словами міністра Кабміну Ганни Онищенко озвучені Гордієнком суми стосуються зловживань часів Януковича. "Ця сума стосується діяльності ряду підприємств за період 2010-початок 2014 року, при цьому їх більша частина припадає на 2012-2013 роки", - розповіла Онищенко.

Вона ж повідомила, що по діяльності самого Гордієнка триває перевірка.

23 березня сам Яценюк публічно звернувся до Генеральної прокуратури з проханням розслідувати всі звинувачення Гордієнка і заявив, що він особисто і члени уряду готові дати всі необхідні свідчення.

4 квітня уряд на своєму засіданні прийняв рішення про звільнення Гордієнка з посади. За інформацією спеціальної урядової комісії, яка місяць проводила перевірку роботи чиновника, в його діяльності було виявлено ознаки злочинів за трьома статтями. Зокрема, в Кабміні заявили, що Гордієнко не виконував третину доручень уряду, що могло спричинити тяжкі наслідки для держави. Також в уряді вважають, що чиновник міг подати недостовірні данні в декларації та вважають за необхідне перевірити акт службової перевірки сина Гордієнка – Олександра при призначенні на посаду в прокуратуру Солом’янського району столиці.

В інтерв’ю телеканалу 1+1 Арсеній Яценюк заявив, що скандал навколо корупції в Кабміні, зроблений для того, щоб прибрати його з посади та розвалити коаліцію. За його словами, за скандалом стоять люди, які "зацікавлені в повторенні сценарію 2005 року, і ті люди, які зацікавлені в зміщенні уряду". При цьому він пообіцяв назвати імена цих людей в парламенті.

У свою чергу, у прем’єрському "Народному фронті" вже зараз в цьому прямо звинувачують одного з лідерів Опоблоку Сергія Льовочкіна та Юлію Тимошенко.

"Вони хочуть до осені звалити Яценюка, щоб піти на нові дострокові парламентські вибори і переформатувати коаліцію", - кажуть неофіційно депутати.

"Для Тимошенко Яценюк, як і Турчинов – особистий ворог, якого вона звинувачує в тому, що не стала ні президентом, ні прем’єром", - додають "фронтовики".

Крім того, зараз за їх словами, Льовочкін використовує "Свободу", на чиїх екс-міністрів заведені справи, щоб воювати з Яценюком на мітингах.
Парламентське блокування

Історія отримала продовження 7 квітня. У Верховній Раді депутати від "Свободи" та деякі інші представники парламенту заблокували трибуну парламенту, вимагаючи створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування звинувачень Гордієнка.

Біля стін парламенту в цей час також зібралися прихильники "Свободи" та з’явилися тематичні намети з надписами ТСК.

"Подивись на цей перформанс, вони вже почали готуватись до виборів. Ми прямі конкуренти на їхньому (електоральному) полі, де вони програли на парламентських виборах. А ТСК – це хороший інструмент розкрутки", - ділився враженнями з INSIDER один із депутатів-"фронтовиків".

Натомість у "Свободі" на такі заяви відповідали прямо протилежно, закидаючи "фронтовикам" те, що "руками Авакова "Народний фронт" тисне на політичних опонентів", маючи на увазі заяви міністра внутрішніх справ про розслідування проти екс-міністрів-"свободівців".

Після консультацій із головами фракцій спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що прийнято рішення про проведення 8 квітня засідань комітетів щодо протидії корупції та законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на яких буде розглянуто звинувачення Гордієнка.

Словесний батл у комітеті зі жбурлянням пляшок

На засіданні комітетів першим надали слово Гордієнкові. Екс-голова ДФІ повідомив, що очолювана ним інспекція проводила перевірку діяльності органів влади і держпідприємств із 2012-го по 2014 рік, і сума 7,6 млрд гривень, що була озвучена раніше, є сукупною за весь період.

Разом із тим він заявив, що 3,5 млрд гривень з неї припадають саме на урядування Яценюка. "Близько 3,5 млрд корупційних збитків припадає на друге півріччя 2014 року, тобто на період роботи уряду Яценюка", - уточнив Гордієнко.

При цьому він стверджує, що ця сума є лише невеликою частиною фінансової діяльності державних суб’єктів господарювання і, за його оцінкою, у разі проведення повної ревізії сума збитків може сягати десятків мільярдів гривень.

Після цього екс-очільник ДФІ почав розповідати про окремі випадки зловживань, які стосувались "Укрзалізниці", "Укрзалізпостачу", "Укрпошти" та інших. За його словами, при зловживаннях були задіяні "відкатні схеми" співпраці з підставними фірмами через деяких людей, наближених до Яценюка. При цьому він не називав жодних прізвищ.

Згадав ревізор і "Енергоатом", перевірка діяльності якого в період уряду Яценюка, за його словами, виявила порушень на суму близько 1,5 млрд гривень. На цьому підприємстві, згідно з твердженнями Гордієнка, за завищеними цінами закуповувались запчастини.

Крім цього, він звинуватив "Енергоатом" у продажу товарів за заниженими цінами в період військових дій російському ТВЕЛу. "Наглядачем над "Енергоатомом" є найближчий соратник Яценюка Микола Мартиненко, який усіма силами перешкоджав перевірці в "Енергоатомі", - перейшов уже на особистості Гордієнко.

Серед озвучених ревізором звинувачень і природний газ. За його твердженням, наприкінці листопада уряд затвердив прогнозований баланс надходження природного газу на 2014 рік, в якому передбачалося передати для потреб населення 15,1 млрд куб. м з видобутку "Укргазвидобування" та 1,7 млрд куб. м газу з "Укрнафти", але внаслідок фактичного розподілу з "Укргазвидобування" було надано лише 13,4 млрд куб. м газу, а з "Укрнафти" - 0.

"Замість українського газу на потреби населення було прийнято рішення розподілити дорогий імпортний газ", - заявив Гордієнко, оцінивши збитки НАК "Нафтогазу" внаслідок таких дій у 2,1 млрд гривень.

Цікаво, що аналогічні звинувення висунула Яценюкові і Юлія Тимошенко на шоу "Шустрер.Live".

"У той день (п’ятниця, 3 квітня, - INSIDER) президент збирав лідерів фракцій, а вона не прийшла, бо начебто захворіла. А потім за годину ми вже її бачили в ефірі у Шустера", - розповів один із депутатів БПП.

З боку уряду на спільному засіданні комітетів звітувала перший заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова, яка заявила, що Гордієнко маніпулює цифрами, оскільки із заявлених 7,6 млрд 2,1 млрд стосуються січня-лютого 2014 року, а решта 5,5 млрд гривень – 2012-2013 років.
За словами урядовця, слова екс-голови ДФІ є звичайним наклепом чиновника, який після відсторонення навіть не брав участі у службовому розслідуванні проти нього.

Наступним виступив перший заступник генерального прокурора Володимир Гузир, який розповів, що з приводу заяв Гордієнка від 18 березня, згідно з законом, було відкрито провадження, однак про результати досудового розслідування говорити зарано, тому що воно триває.

Разом із тим він розповів, що до цього часу до ГПУ не надано інформації про те, яка сума збитків завдана в період урядування Яценюка, а яка була спричинена в попередній період.

Він повідомив, що раніше за результатами актів ДФІ було оголошено підозри Віктору Януковичу та представникам його команди, і було відкрито 12 кримінальних проваджень. Стосовно ж періоду з 1 березня по 31 грудня 2014 року ГПУ, відповідно до результатів ревізії ДФІ держпідприємств, за даними слідства вже виявлено порушення, що призвели до втрат на загальну суму майже 685 млн гривень. Проте пізніше представник ГПУ не відповів на прохання назвати конкретні підприємства, на яких підтверджено порушення.

Перший заступник генпрокурора підтвердив, що Яценюк звернувся до ГПУ з заявою про готовність давати свідчення. "На цей час необхідності проведення допиту прем’єр-міністра у слідчих немає", - зауважив Гузир.

Після виступів сторін у дискусію вступили депутати. Однак, чи то наявність телекамер, чи то значний ажіотаж призвели до того, що розмова дуже швидко вийшла з-під контролю.

Представники "Народного фронту", що називається, "на голосі" намагалися показати Гордієнка в негативному світлі, звинувачуючи його у виконанні політичного замовлення.

"Я ніякого замовлення ніякої політичної сили не виконую", - заперечував ревізор.

Інші члени комітетів певний час були більш конкретними в запитаннях, намагаючись з’ясувати в Гордієнка конкретніші суми та прізвища тих людей, які стоять за злочинними схемами та фірмами, про які він говорив.

Зрештою, один із членів комітетів поцікавився, чи може екс-голова ДФІ назвати факти особистої участі Яценюка в реалізації озвучених ним схем.

"За всі 4 тис. контрольних заходів, які пройшли (і виявили порушення), в нас єдина резолюція, яка є безпосередньо, це Януковича… Резолюцій в документах, які проходили за цими ревізіями, Яценюка немає, однак є люди і ті фірми, які проходять у нас в актах ревізії, пов’язані або з землячеством, або пов’язані іншим чином", - відповів Гордієнко.

З часом запитання почали повторюватись, а саме засідання почало нагадувати типове ток-шоу, що їх полюбляють депутати. У певний момент навіть риторика стала телевізійною. "Дякую, шановний ведучий", - на третій годині розмови обмовився депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко.

У підсумку комітети мали прийняти рішення щодо формату розслідування, однак у формулюваннях не дійшли спільної мови. Комітети зійшлися в необхідності звернення до ГПУ щодо надання охорони Гордієнкові та зміни про тимчасові слідчі комісії, оскільки на разі цей парламентський механізм контролю не працює.

А от щодо рекомендацій про тимчасову спеціальну комісію виникла бурхлива дискусія. В певний момент депутати настільки захопилися, що, схоже, втратили інтерес до самої розмови. Саме в один із таких моментів позафракційний Борислав Береза "закинув" радикалові Ігорю Мосійчуку, що той працює на Сергія Льовочкіна, за що той жбурнув у відповідь пляшку з водою.

У такій атмосфері комітет з протидії корупції рекомендував парламенту таки створити ТСК, проголосувавши 11 голосами "за", а комітет із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності виступив проти цього, обравши рекомендацію створити робочу групу для нагляду за слідством із функціями ТСК.

"Яка ТСК у цій країні дала колись щось інше, крім піару, ну давайте по-чесному", - резюмував Юрій Луценко.

"А в чому проблема створити? Все одно ж будете піаритися", - почулось у відповідь із залу. Жаль, ідентифікувати автора не вдалося.

У четвер на Кабмін чекає ще одна ТСК - тепер щодо тарифів, яку ініціює партія Тимошенко.

По материалам: theinsider.ua