Тільки двоє з голів районів є представниками політичної сили мера

569

Минулого тижня президент Петро Порошенко затвердив шість нових голів районів Києва. За домовленістю президента з Віталієм Кличком, мер залишив за собою одноосібне право на вибір кандидатур заступників і голів районів. Однак із шести голів районів лише двоє мають безпосередній стосунок до партії УДАР.

INSIDER спробував розібратися, хто ж керуватиме районами Києва.

Шевченківський район 15 серпня очолив УДАРівець Олег Гаряга. Народився він у Будапешті. У минулому: депутат Київради, помічник народного депутата Бориса Тарасюка, його ж радник у період роботи на посаді міністра закордонних справ, виконавчий директор Інституту Євроатлантичної співпраці.Шевченківський район. Олег Гаряга

Засновник п'яти фірм.

"Гаряга - реально партієць. Він був керівником не тільки київської партійної організації, а й керівником київського штабу на останніх парламентських виборах. Пройшов з УДАРом із заснування партії, до цього був депутатом Шевченківської райради та Васильківської ради", - розповів INSIDER екс-депутат Київради Олексій Давиденко.

Крім того, джерела в партії розповіли, що Гаряга — саме та людина, завдяки якій організовуються мітинги і пікети УДАРу в Києві.

Горбунов - член партії УДАР, був керівником штабу Віктора Чумака 2012 року, коли той переміг секретаря Київради Олеся Довгого. Керував парторганізацією УДАРу, а до цього, 2006-го, партосередком об'єднання "Кличко-ПРП" у Дніпровському районі.Дніпровський район. Ярослав Горбунов

У 2005 році очолював Дніпровський осередок партії "Європейська столиця", яку створив одіозний Лев Парцхаладзе. На виборах 2008-го ця партія йшла у блоці Віталія Кличка. Однак після приходу до влади "регіоналів" у 2010-му, Парцхаладзе припинив співпрацю з боксером, на відміну від Горбунова.

Горбунов працював заступником попереднього голови району, також УДАРівця Анатолія Долинного.

Згідно з інформацією ЗМІ, обоє мають спільний бізнес, пов'язаний із випуском пластикових карток для метро - компанією "Кардс сістем". Окрім того, Горбунов є одним із засновників ТОВ "ДП Пастранссервіс".

Фактичною презентацією нового голови району стала пропіарена акція з прибирання Труханового острова, на якому особисто були присутні мер Віталій Кличко та міністр молоді та спорту Дмитро Булатов. На суботнику були також і біженці з Донбасу, що символічно, адже сам Горбунов родом із Горлівки Донецької області.

Шкуро - один із найближчих соратників нардепа від "Батьківщини" Дмитра Андрієвського, який належить до неформальної групи Петра Порошенка в цій фракції.Солом'янський район. Максим Шкуро

Шкуро в політиці з 1998 року, був депутатом районної ради, працював у Солом’янській РДА з 2001 року. При "помаранчевих" став заступником голови адміністрації, потім - заступником начальника Головного управління містобудування та архітектури КМДА.

Брав активну участь у кампанії Андрієвського 2012-го, коли той змагався з ректором авіаційного університету Максимом Луцьким, і навіть був поранений невідомими.

У 2008-му балотувався до Київради за списком УДАРу, але не потрапив у прохідну частину. Став депутатом лише після переходу значної групи УДАРівців на роботу в парламент, але у фракцію Кличка так і не зайшов. 2014-го його обрано до Київради у 54-му окрузі столиці.

У деяких ЗМІ ім’я Шкуро фігурує у зв’язку із забудовою Солом’янки, незаконними МАФами та приватизацією державного басейну "Первомайський".

Призначення Шкуро головою району збільшує шанси Дмитра Андрієвського переобратися в народні депутати по цьому округу.

15 серпня Сагайдак несподівано змінив на цій посаді Олександра Кулика, протеже тодішнього в. о. голови КМДА Володимира Бондаренка та народного депутата Кириленка.Святошинський район. Ілля Сагайдак

До останнього часу Сагайдак був членом "Батьківщини", навіть балотувався у нардепи по округу в Керчі. Останні три місяці працював першим заступником голови Шевченківської РДА.

Сторінка Сагайдака в Facebook заповнена масою фото з різних громадських акцій, а останні місяці нового голову району рекламував журнал "Публічні люди".

Інтернет-видання kievvlast називає Сагайдака зятем Олексія Івченка, скандального голови "Нафтогазу" епохи Віктора Ющенка.

Святошино — доволі цікавий район з економічного погляду, адже саме там є скандальні землі "БіонікХіл" Василя Хмельницького. Сюди ж належить столична об'їздна, а також кілька великих промислових підприємств.

Призначення Сергія Мартинчука вважають незрозумілим, як і призначення Сагайдака. На цій посаді він змінив члена "Батьківщини" Геннадія Кривошею, помічника-консультанта народного депутата України Леоніда Ємця.Печерськ. Сергій Мартинчук

Новому голові району Мартинчуку лише тридцять, але він має чималий досвід роботи чиновником. Колишній директор департаменту житлової політики Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України. До цього два роки працював начальником управління ЖКГ у Солом’янській РДА.

Сукупний дохід за минулий рік, згідно з декларацією, становив 86 392 грн (тобто приблизно по 7 тис. грн на місяць).

51-річний Цибульщак має довгу чиновницьку біографію. У 1999-му працював головою району в місті Токмак Запорізької області. Більш ніж 10 років був на керівних посадах у зерно-заготівельній і переробній галузі. З 2004-го по 2010 рік був гендиректором ТОВ "Хліб Києва", яку на той момент контролювали Василь Хмельницький та Андрій Іванов. Із червня 2012 року працював головою правління Державної продовольчо-зернової корпорації.Оболонський район. Олександр Цибульщак

Призначення Цибульщака було несподіваним для деяких депутатів Київради, адже досі район очолював Микола Тихонов, людина народного депутата Олександра Бригинця. Останній входить у так звану групу Порошенка у фракції "Батьківщина", а його брат обрався до Київради за списком УДАРу, тому логічним було б залишити їм цю квоту.

"Цибульщака називають близьким до Порошенка, тому, очевидно, Бригинцю і не вистачило впливу, щоб вберегти свою людину на посаді", —зазначив один із депутатів Київради.

За інформацією INSIDER, усі кандидати пройшли погодження в мера і президента.

"І заступники, і голови районів зустрічалися з Порошенком перед призначенням. Це було ще місяць-два назад. Сама процедура виглядала так: Кличко подає документи на Кабмін, а уряд передає президентові. Чомусь у Кабміні документи лежали дуже довго", — зазначив іще один депутат Київради.

Коли буде призначено решту голів районів, поки невідомо.

За інформацією INSIDER, керівника Дарницького району Геннадія Сінцова міняти не будуть, оскільки він "зрозуміла для влади людина", наближена до генпрокурора Віталія Яреми.

Також влада поки не може змінити голову Голосіївського району, представника "Батьківщини" Миколу Даневича. "Його і хотіли би звільнити, але Даневича активно підтримує громадськість, і сам він постійно на виду", — кажуть у Київраді.

Є великі шанси зберегтися на посаді і в голови Деснянського району "свободівця" Петра Кузика. Принаймні до виборів у парламент.

Також невідома поки що доля чотирьох заступників мера. "В мене є два заступники, чотири з яких досі лежать в Кабінеті Міністрів, яких призначити неможливо", - поскаржився Клико в середу на брифінгу.

На сьогодні заступниками голови КМДА є бізнесмен-забудовник Ігор Ніконов, а також керівник виборчого штабу Кличка, народний депутат Павло Рябікін.

У вівторок Клико представив іще чотирьох своїх радників, які мають стати також його заступниками.

Це — президент клініки "Борис" Михайло Радуцький, як заступник голови згодом він відповідатиме за сферу охорони здоров'я та соціального захисту, голова Шевченківської райадміністрації Петро Пантелєєв — відповідатиме за житлово-комунальне господарство.

Кличко також призначив своїм радником нинішнього депутата Київради (фракція "УДАР-Солідарність") Анну Старостенко — керуватиме гуманітарним блоком, і голову Центру економічного і політичного аналізу Олександра Каву, який як заступник голови відповідатиме за транспортний блок.

По материалам:  theinsider.ua