Студентів просять зробити ремонт у кімнатах за власний кошт, для гостів ЕВРО 2012

602

Студентів київських гуртожитків, де під час Євро-2012 проживатимуть іноземні футбольні фанати, зобов’язали за власний рахунок створити належні умови для "гостей".

За інформацією Радіо "Свобода", студентів Київський медуніверситет імені Богомольця не просто змушують виїхати з гуртожитків у травні, а ще й вимагають перед цим…зробити ремонт у кімнатах.

"Ми поцікавилися у коменданта: як нам, якщо будуть люди заселятися, з усіма речами виїжджати? А він каже: так, усе вивозите, усе забираєте. Плюс – ремонт косметичний робите, тобто шпалери клеїте, вікна-підвіконники фарбуєте, двері фарбуєте…", – розповіли студенти.

Комендант цього гуртожитку, природно, усе заперечує. Мовляв, робити ремонт чи ні, вирішує студент, а щодо Євро-2012, то взагалі ще нічого не відомо.

Водночас, голова постійної комiсiї Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець зауважує – якщо студенти вкладають свої кошти у ремонт будівлі, так просто виселяти їх звідти не можна. Закони це забороняють.

"Якщо студенти вкладуть свої гроші офіційно з дозволу влади в ремонт свого гуртожитку, то вони можуть через суд вимагати своє право на частину цього приміщення і домагатися того, щоб стати співвласниками цього гуртожитку", - сказав депутат.

За словами голови Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігоря Голубахи, поселенням уболівальників, серед іншого – і у гуртожитки, займатимуться турфірми. Більшість угод із вищими навчальними закладами щодо надання гуртожитків на поселення гостей чемпіонату уже підписали.
"Це і Національний авіаційний університет, і КПІ, університет імені Шевченка, Торгово-економічний інститут, загалом близько 15 вишів. Приблизно 15 тисяч місць", – сказав він.

На "привабливість" гуртожитку для поселення вболівальників, серед іншого, впливатиме його географічне розташування, а також гідні житлові умови. Крім того, знадобляться люди для обслуговування таких гуртожитків – волонтери.

Однак студенти Могилянки, перечитавши анкети волонтера і знайшовши там пункти про "готовність переносити вантажі й працювати по вісім годин", займатися цим не поспішають.
А студенти з іншого міста, де відбудуться матчі Євро-2012, – Донецька – взагалі не знають, чи потрібно буде виїжджати, а якщо так, то коли. За однією із версій, – у травні. Проте є й інша: на початку навчального року студентам казали, що виїхати треба буде від початку другого семестру.

Харківських студентів теж не повідомляли про ймовірне виселення.

Натомість у Львові студентів Політехніки уже попередили, що доведеться виїхати до кінця травня.

За матеріалами: pravda.com.ua