Стоит ли ждать реформ от Хоменко?

717

Еще в мае этого года «Зеркало недели» писали о крайне странном назначении. «Единую Службу финансовых расследований доверили создавать 60-летнему генерал-полковнику милиции Владимиру Петровичу Хоменко. В далеком 1976 году, когда многие майдановцы еще не появились на свет, он уже трудился инспектором ОБХСС. При Николае Азарове успел побывать начальником налоговой милиции Крыма. В 2005 году служил шефом милиции полуострова, затем работал начальником крымской СБУ. Карьера Хоменко в правоохранительных органах закончилась пять лет назад на посту заместителя министра МВД Юрия Луценко. И пока существовал “Фронт змiн” Арсения Яценюка, Хоменко был главным антикоррупционером теневого правительства оппозиции. Кроме того, Хоменко родом из Черновцов. Выходит, что Яценюк собирает вокруг себя людей по земляческому принципу: кто из Черновцов или Крыма, где нынешний премьер работал министром экономики, у того и больше шансов оказаться в нынешней власти.

Говорят также, что Арсений Петрович, мало разбирающийся в тонкостях работы силовых ведомств, предпочитает почти слепо доверять старым кадрам, что в нынешнее время чревато последствиями для любой реформы, о которых было сказано немало сладких слов. В Европе, куда мы стремимся, щепетильно относятся к репутации человека во власти. Система всячески старается оградить себя от политиков и чиновников, замешанных хоть в одном скандале. Но не так в Украине.

Общественность еще не успела забыть череду скандалов с участием Хоменко. Он известен тем, что зачем-то получил два идентификационных номера налогоплательщика, о чем даже ГНАУ в 2010 году предпочла не говорить, сославшись на несогласие самого Хоменко. Известно также, что Хоменко владел угнанной за рубежом Audi A8. В период работы в Крыму Хоменко всячески препятствовал введению именных билетов на поезда, что никак не способствовало обузданию теневого рынка и борьбе железной дороги с билетным коллапсом на крымском направлении. Также были публикации о его участии в теневых схемах снабжения МВД и завышении стоимости загранпаспортов.

Возможно, все это происки врагов “антикоррупционера”, но перед назначением на такую ответственную должность сторонникам люстрации не мешало бы проверить, какими активами владеют супруги Хоменко. По нашей информации, это новая гостиница и дом быта в Ялте, элитный особняк и земельные участки в Ливадии, квартиры в Киеве, Ялте, Алуште и Симферополе, небольшая сеть магазинчиков. Угнанную Audi A8 сменил на честно заработанный Porsche Cayenne со скромными номерами 0002. В народе такие номера шутливо называют “второй после Бога”. Как характеризуют Хоменко знающие его люди, он заточен лишь на личную выгоду, так как выходцы из ОБХСС иначе не могут дышать.

Что же сделано господином Хоменко на новой должности?

Во-первых, внедрена армейская дисциплина. Практикуются строевые смотры в выходные дни, ночной график работы, нелегальное документирование и сбор компромата на сотрудников Миндоходов.

Во-вторых, составлен список фирм, работа которых будет заблокирована в ближайшее время. По некоторой информации, в этот список вошли около 200 предприятий реального сектора экономики. В ход идут все репрессивные ноу-хау Клименко: это и блокировка сдачи отчетности, и клеймо “налоговая яма”, и обнуление отчетности по прежним периодам. Примечательно, что в “black-лист” вошли те, кто сумел выжить при режиме Януковича и не был замечен в поддержке БЮТ.

Арсений Яценюк неоднократно заявлял о необходимости налоговой амнистии. При Януковиче бизнес был заложником режима, а не его подельником, все работали по правилам, установленным тем же Миндоходов. Иначе клеймо “враг майдана” можно сейчас поставить на 70% предприятий.

В-третьих, создание единой Службы финансовых расследований требует на две трети интеллектуального, а не силового подхода. При Хоменко Служба финансовых расследований превратится в карательный орган, поскольку возглавляет ее человек старой системы, советско-милицейского типа мышления и далеко не европейской системы ценностей.

По замыслу Хоменко, который пользуется большим доверием Яценюка, Служба финразведки должна включать в себя буквально всех силовиков по экономике, включая МВД, СБУ, Гепрокуратуру и Фининспекцию. Примечательно, что это потребует внесения изменений в более чем 100 законов Украины, что на фоне неспособности ввести в законодательное поле маленький Люстрационный комитет Егора Соболева выглядит вообще нереальным. А в основу проекта легла концепция Андрея Головача, который с 2010 г. и аж до марта 2014 г. был первым замом главы ГНАУ и начальником налоговой милиции Украины. Головач очень дружен с Александром Януковичем, он чуть было не стал главным налоговиком. Но ни ему, ни президентскому сыну не удалось сделать то, что сейчас пытается сделать Хоменко с благословения Яценюка.

Как мы знаем по горькому опыту, эффективность и честность подобных структур весьма сомнительны априори. От того, что будут перетасованы и переподчинены какие-то органы власти, ничего в лучшую сторону не изменится. А вот в худшую — вероятнее всего.»

Это действительно, крайне странное назначение. 60-летний коррупционер будет бороться против коррупции? Ну-ну. Почитаем официальную информацию о нашем «реворматоре».

 

 

Стосовно Хоменка В. П.

 

 

Хоменко  Володимир Петрович, 26.07.1954 р.н., уродженець с. Черемошне Погребищенського району Вінницької області.

ІПН 1993020150 (дата отримання 24.04.2000), мав ще ІПН 1990017071, який закрито після негативних публікацій в ЗМІ.

Місце реєстрації: АР Крим, м. Сімферополь,
вул. Промислова, буд. 25, кв. 1.

Освіта: вища, Київський автомобільно-дорожній інститут у 1976 році, спеціальність — інженер-економіст, Академія МВС СРСР у 1986 році, спеціальність — організатор управління у сфері правопорядку.

Кандидат юридичних наук, Заслужений юрист АР Крим (2005), генерал-полковник податкової міліції (2008).

Депутат Верховної Ради АР Крим 4-го скликання (2002-2006).

Трудова діяльність:

-       З 1976 року розпочав службу в органах МВС на посаді інспектора відділення БХСС відділу міліції Краснодонського УВС Ворошиловградської області.

-       З 1986 оперативний співробітник управління по боротьбі з розкраданням соціалістичної власності МВС України м. Київ.

-       З 1989 року працював на керівних посадах УВС у Чернівецькій області.

-       З 1997 року  перший заступник голови державної податкової адміністрації – начальник управління податкової міліції ДПА в Чернівецькій області.

-       З 1998 року перший заступник голови державної податкової адміністрації – начальник управління податкової міліції ДПА в АР Крим.

-       З 2003 року начальник управління податкової міліції ДПА у м. Севастополі.

-       З 2005 року начальник Головного управління МВС України в АР Крим.

-       З лютого 2007 року перший заступник начальника Головного управління СБУ в АР Крим.

-       З червня 2007 року Постійний Представник Президента України в АР Крим.

-       З грудня 2007 року по вересень 2009 заступник Міністра внутрішніх справ України.

-       З березня 2014 року заступник Міністра доходів і зборів України.

Не є засновником, керівником чи головним бухгалтером суб’єктів господарювання, не зареєстрований як фізична особа-підприємець.

За особистими якостями нетактовна, невихована людина, під час спілкування з підлеглими постійно принижує їх честь та гідність, припускає зневажливе ставлення до співробітників, хамство, погрози щодо звільнення, використовує ненормативну лексику.

За наявною інформацією, В.Хоменко, перебуваючи на керівних посадах у правоохоронних органах здобув імідж хабарника, фахівця по «тіньовим» схемам, створюючи умови для власного збагачення.

Зокрема, до сфері його інтересів під час роботи в АР Крим перебували схеми протиправної приватизації державного майна, «кришування» мережі торгових закладів, реалізація контрафактної алкогольної продукції, безліцензійна діяльність у сфері виготовлення та торгівлі паливно-мастильними матеріалами, а також впровадження незаконних схем з  ухилення від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

За офіційними даними декларації, В.Хоменко отримав у 2013 році дохід у розмірі 158 564 грн., має кошти на рахунку в банках у розмірі 1,8 млн. грн., володіє земельною ділянкою площею 885 м2 та житловим будинком площею 284,3 м2. Будь якими транспортними засобами не володіє. При цьому, члени сім’ї В.Хоменка отримали у 2013 році сукупний дохід у розмірі 2 584 732 грн., володіють двома земельними ділянками площею 799 м2 та 805 м2, двома житловими будинками площею 51,9 м2 та 465 м2, мають сім квартир площами 177,5 м2, 206,1 м2, 52,0 м2, 50 м2, 57,1 м2, 68,2 м2,71,9 м2, а також іншим нерухомим майном (40,5 м2 та 226,8 м2), а також цілим парком автомобілів: Lexus IS-F (2008 р.в.), Mini Cooper (2010 р.в.), Porshe Cayene (2012 р.в.) та Mazda 6 (2006 р.в.).

Згідно з отриманими даними, В.Хоменко протягом 2000 – 2009 років одержав офіційного доходу 822 тис. грн., у 2011 році – 1,33 млн. грн. (спадщина), протягом 2010, 2012 – 2013 років офіційного доходу не отримував, тобто за 13 років В.Хоменко одержав дохід у сумі понад 2,15 млн. грн.

Через стійкі корупційні стосунки серед представників органів виконавчої влади та правоохоронних органів В.Хоменко забезпечив легалізацію отриманих незаконним шляхом доходів, володіє особисто та опосередковано через членів сім’ї та близьких осіб численними земельними ділянками, об’єктами нерухомості та коштовними автомобілями.

Щодо наявної інформації про протиправну діяльність В.Хоменка
під час його перебування на керівних посадах в АР Крим:

 

-       причетний до отримання хабарів у 2003 році за невжиття заходів у ході проведення 22.04.2003 року процедури приватизації пансіонату «Лазурний берег» за заниженою вартістю та при продажі на металобрухт за участі кримської філії ТОВ «Рекон» гелікоптеру МІ-6, який у подальшому контрабандним шляхом вивезено до Анголи;

-       станом на 2004 рік, В.Хоменку, який тоді обіймав посаду начальника УПМ ДПА у м. Севастополі, належала низка торгових об’єктів, зареєстрованих на підставних осіб, через які проводилась реалізація конфіскованого товару, а також через підставних осіб належала мережа аптек у м. Ялта, фермерське господарство у с. Золоте поле навколо м. Феодосія, та міні-пансіонат у
м. Феодосія;

-       у 2005  році, обіймаючи посаду начальника ГУ МВС України в АР Крим, надавав незаконне сприяння діяльності ТОВ «Реміз» та ТОВ «Реміз-2000» у реалізації на території АР Крим алкогольної продукції заводу «Олімп», а також комерційним підприємствам м. Сімферополя, причетних до незаконних операцій зі спиртом та виготовлення контрафактної лікеро-горілчаної продукції (завод «Лідія», Сімферопольська парфумерна фабрика, ВАТ «Завод побутової хімії», ВАТ «Еллада»). При цьому, співробітниками органів МВС Козельським, Назарчуком, Тарасовим, близькими до В.Хоменка, за відсутності законних підстав проводились перевірки комерційних структур, що займались імпортом спирту американського виробництва;

-       організував схему відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом, через рахунки комерційних структур «Опришанка» та «Ірина і Ко», зареєстрованих у м. Чернівці, водночас перевірку діяльності ТОВ «Еталон-Південь» за фактом використання коштів, що мають «тіньове» походження, за вказівкою В.Хоменка було припинено. З інших підприємців вимагались хабарі близько 3% від суми коштів, що перераховувались з метою переведення їх у готівку у протиправний спосіб. У разі несплати стосовно підприємців ініціювались масштабні перевірки та оперативно-слідчі дії;

-       у 2006 році надавав сприяння у незаконній комерційній діяльності ТОВ «Бізнес-Партнер» та ТОВ «Рось» (с. Кар’єрне, Сакський район, АР Крим). Засновником останнього є близький зв’язок В.Хоменка — Полиш Степан Павлович. Вказане підприємство при відсутності ліцензії займалося нафтопереробкою та виробництвом паливно-мастильних матеріалів та розповсюдженням їх на АЗС АР Крим за підробленими документами. В.Хоменко одразу після призначення на посаду начальника ГУ МВСУ в АР Крим наказав начальнику Управління по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВСУ в  АР Крим полковнику міліції Бокшу Н.А. припинити будь-які перевірки стосовно ТОВ «Рось» та повернути всю вилучену документацію. При цьому, підлеглим співробітникам МВС віддавались вказівки не зупиняти та не перевіряти автомашини з нафтою, які рухались у напрямку м. Феодосія, де розташовувався нафтопереробні потужності ТОВ «Мішель плюс», МЧП «Биз» та МЧП «Південний хрест», підконтрольних брату В.Хоменка – Хоменку Віктору Петровичу, оскільки постачання сировини та вироблених нафтопродуктів здійснювалось за підробленими документами. Зазначена протиправна діяльність В.Хоменка мала місце і після призначення на посаду заступника міністра внутрішніх справ України:

-       має славу «любителя» крадених автомобілів. У 2008 році В.Хоменко зареєстрував автомобіль — Audi A8 держ. номер II2350МI . При цьому автомобіль Audi A8 держ. номер II2350МI (пізніше на цьому автомобілі були змінені номерні знаки на АК 0002 АЕ), ​​кузов №WAUZZZ4DZ2N003526, виявився примітний тим, що згадувався в матеріалах кримінальної справи № 50-3418, розслідуваної прокуратурою
м. Києва — автомобіль був викрадений за кордоном, а згодом легалізований в Україні шляхом семи послідовних перереєстрацій.

Щодо наявної інформації про протиправну діяльність В.Хоменка
під час перебування на керівних посадах в МВС України

 

Відомо, що між Луценком Ю.В. та Хоменком В.П. відбувся інцидент, пов’язаний із спробою останнього вивести з балансу МВС України комплекс спеціальних об’єктів «Фортеця» (Комплекс), розташований у м. Пуща Водиця по вул. Вишгородська, 85-а. Даний Комплекс був створений на базі санаторію ГУ МВС у Київській області, де оздоровлювались пенсіонери та учасники аварії на Чорнобильській АЄС, але його призначення було змінено на інше: тимчасове розміщення високо посадовців МВС та прийом іноземних делегацій. Колишній міністр, не підозрюючи про плани В.Хоменка, підписав наказ від 29.05.08 №241 про створення даного Комплексу, чим надав вагомі повноваження останньому. Той, в свою чергу створив та підписав Положення, по якому керівник Комплексу за згодою з В.Хоменка, як уповноваженого керівника, може здійснювати відчуження Комплексу на користь третіх осіб. Про це своєчасно стало відомо Луценку Ю.В. та ситуацію щодо незаконного відчуження Комплексу було локалізовано.

Після плідної праці у МВС України В.Хоменко подався до керівництва партії «Фронт змін» для підтримки її передвиборчого процесу, де стає координатором напрямку «Україна без корупції».

Щодо наявної інформації про протиправну діяльність В.Хоменка
під час перебування на посаді заступника Міністра доходів і зборів України

На посаді заступника Міністра доходів і зборів має підтримку, у тому числі і фінансову, з боку Павлюка Валерія Васильовича (до недавнього часу, на даний час звільнив його з податкової міліції) та Спаського Андрія Сергійовича (колишній заступник губернатора Київської обл.), для яких, у свою чергу, забезпечує просування на керівні посади їхніх протеже. Так, у квітні п.р. на посаду першого заступника начальника Головного управління – начальника слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у м. Києві призначений Куценко Іван Михайлович. По відношенню до нього здійснюється кримінальне провадження щодо вчинення ним злочинів, передбачених ст. 191, 364, 366 КК України, матеріали по справі 16.12.2013 р. направлено до суду.

При цьому, завдяки займаній посаді, В.Хоменко лобіює інтереси комерційних підприємств, зареєстрованих на близьких родичів та довірених осіб.

Зокрема, сприяє господарській діяльності суб’єктам господарювання, що пов’язані з його дружиною Тарасевич Т.Д.  та сином Хоменком В.В. -
ПП «Тіко-ПВ», ПП «Славь», ТОВ «Інноватор», ПП «Мигдаль»,
ТОВ «Криммедіагруп ЛТД».

Через довірену особу Плужник Миколу Васильовича, контролює діяльність кримських підприємств ТОВ «Мішель плюс», ТОВ «Фірма південний хрест» та ТОВ Фірма «Метал-експорт», діяльність яких спрямована на реалізацію незаконно здобутої нафти під прикриттям «Кримській буровій компанії», здійснює будівництво реакційного комплексу у с. Берегове поблизу
м. Феодосія.

Також відомо, що В.Хоменко лобіює комерційну діяльність горілчаної компанії «Хортиця» та підтримує тісні стосунки з її власником Черняком Є.О. Використовуючи службове становище здійснює особистий контроль за випуском акцизних марок на поліграфкомбінаті «Україна».

На даний час В. Хоменко здійснює заходи щодо створення позитивного іміджу серед громадськості. Зокрема, приймає участь у урядових заходах, громадських обговореннях, активно піклується питанням створення Служби фінансових розслідувань.

Водночас, перебуваючи на посаді, використовуючи адмінресурс та службове становище створює умови щодо тиску на низку суб’єктів господарювання з метою отримання хабара.

Зокрема, протягом квітня-травня п.р. за безпосередньою вказівкою В.Хоменка здійснено втручання в діяльність великих суб’єктів господарювання, зокрема «Ві Ді Груп», банківських установ «Надра», «Союз» та інш. При цьому, за наявними даними, через А.Спаського від власників банку «Союз» вимагає хабар у розмірі 1 млн. доларів США за закриття кримінального провадження.”

(продолжение следует)

 «Сергей Никонов"

 ord-ua.com