СПРОБА РЕЙДЕРСЬКОГО ЗАХВАТУ ЗАПОРІЗЬКОГО ІНСТИТУТУ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР НААН – ТІЛЬКИ ФАКТИ

1 029

Інститут олійних культур НААН – головна галузева установа Національної академії аграрних наук та Центр наукового забезпечення агропромислового виробництва Запорізької області. До мережі інституту входять 4 дослідних господарства із загальною площею сільськогосподарських угідь 17 тис. га. Установа є оригінатором 145 сортів, гібридів та батьківських компонентів олійних культур, які занесені до Реєстру сортів рослин України та проходять державне сортовипробування. Наукові розробки (сорти та гібриди олійних культур, унікальні технології їх вирощування в екстремальних умовах південного Степу України) конкурентоспроможні та користуються попитом у вітчизняних і зарубіжних сільгоспвиробників. У 2014 році на одну використану гривню бюджетних коштів установа отримала 1,2 гривні. Тому наш Інститут є привабливим для «бандитських кланів Чехових та його прибічників».

08.10.2014 всупереч Статуту Національної академії аграрних наук України (НААН), вийшовши за межі своїх повноважень, президент НААН, академік НААН Гадзало Я.М., за підтримки в.о. віце-президента, академіка НААН Балян A.B., із порушенням закону та з незрозумілих причин, звільнив існуючого директора Інституту олійних культур НААН (ІОК НААН, м. Запоріжжя) член-кореспондента НААН, професора, доктора технічних наук, доктора сільськогосподарських наук Шевченка I.A. та підписав наказ про призначення директором Інституту олійних культур кандидата наук з економіки бджільництва Чехова С.А. Це може мати трагічні наслідки для Інституту, оскільки, як колектив Інституту добре знає з попередньої діяльності сімейства Чехових (дивіться довідку), їх метою було та залишається розграбування Інституту, перетворення його в аграрну приватну фірму та привласнення державного майна.

12.12.2014 приблизно о 11.30 до Інституту олійних культур прибули представники Національної академії аграрних наук України у супроводі п’яти співробітників міліції (двоє з них одягнені по формі, інші у цивільному). На очах у зазначених вище осіб невідомою особою були зламані вхідні двері центрального входу Інституту. Свідками цього були охоронці і деякі співробітники Інституту. Після від’їзду представників Академії, близько 15.00 практично відразу (не більше ніж через 15 хв.) до Інституту під’їхали два легкових автомобіля і один мікроавтобус, з яких вийшло близько 15 молодих хлопців спортивної статури, одягнених у спортивні костюми з капюшонами. Близько 10 осіб підійшли до центрального входу Інституту, інші стали обходити периметр території Інституту, двоє з яких в балаклавах проникли на територію Інституту через паркан. Співробітники установи неодноразово намагалися з’ясувати у вищевказаних осіб їх особи і причину знаходження тут, на що отримали відповідь: «Ми знаходимося тут в очікуванні сигналу на штурм Вашої установи».

23.12.2014 в Інституті олійних культур НААН сталися події, які порушують конституційні права громадян України та виходять за межі здорового глузду. Так, приблизно о 6.00 годині ранку озброєні автоматами люди у балаклавах (близько 15 чоловік) вирізали вітражні вікна та вдерлися до адміністративної будівлі Інституту. За допомогою цих озброєних людей Чехов C.A., оминаючи вхідні двері через вибиті вікна, дістався до кабінетів директора Інституту олійних культур та ДП «ДГ Елітне ЮК НААН». Озброєні люди залишалися в будівлі. Після цього близько 6.00 годині вечора озброєних людей з автоматами змінила особиста охорона Чехова С.А. (ПП ЧОК «Хорт»), яка вдерлася у будівлю Інституту і влаштувала бійку із трудовим колективом. Під час цих подій постраждали 4 співробітники Інституту, які до сьогодні знаходяться у лікарні. Дійшло навіть до того, що ставленик Академії Чехов С.А. власноруч побив співробітницю Інституту, яка зараз знаходиться в лікарні з черепно-мозковою травмою. За цим фактом проти Чехова С.А. відкрито кримінальне впровадження.


Силовий захват Інституту олійних культур бойовиками під керівництвом Чехова С.А.

25.12.2014 в 11-00 охорона Чехова С.А. і його прибічники: юрист Луньов С.Н. і головний бухгалтер Поталова І.В. виламали двері бухгалтерської служби, окремих лабораторних приміщень. В результаті чого були викрадені бухгалтерські документи Інституту, заблоковані комп'ютери і викрадена база бухгалтерського обліку підприємства.

29.12.2014 рішенням районного суду Запорізької області визнано незаконним та скасовано наказ НААН «Про звільнення Шевченко І.А.». На сьогодні Шевченко І.А. є законним директором Інституту олійних культур НААН.

31.12.2014 співробітники СБУ вилучили у охорони Чехова С.А. зброю (автомат) та вивели їх із приміщення Інституту. Після цього до Інституту прибули Чехов С.А. із своїми прибічниками і дружина Швайки І.А., які намагалися увійти до приміщення Інституту.


Чехов С.А. із своїми прибічниками і дружина Швайки І.А. намагаються увійти до Інституту (31.12.2014)

Довідка о сім’ї Чехових

Чехов Анатолій Васильович – директор ІОК з листопада 2000 по 03.09.2012. Чехов А.В. (громадянин Росії на теперішній час), цілеспрямовано вів Інститут олійних культур до банкрутства. Так дослідне господарство «Сонячне» (5000 га землі) вийшло з підпорядкування ІОК і навіть НААН. Також ІОК втратив одне з кращих в Україні, дослідне господарство «Асканійське» (10000 га землі).
У 2004 р Чехов А.В. вивів 1000 га землі з Інституту, всю техніку, насіннєвий матеріал, 1 млн. грн. для створення дослідного господарство «Новатор», яке очолив його старший син Чехов Сергій Анатолійович. Влітку 2012 р до «Новатору» були приєднані 1500 га землі колишньої Запорізької дослідної станції, яка була доведена до банкрутства молодшим сином Чеховим Р.А., і воно було реорганізовано в дослідне господарство «Елітне».
Чехов Роман Анатольович розграбував Запорізьку Дослідну станцію, дослідне господарство «Еліта», дослідне господарство «Елітне». Був призначений керівником ДПДГ «Якимівське» Національного наукового центру Інституту механізації та електрифікації сільського господарства, яке також довів до стану збиткового, перебуваючи радником Міністра аграрної політики Швайки І.О. у Запорізькій області.

Резюме

Спроба рейдерського захвату Інституту олійних культур призвела до паралічу роботи державної установи – призупинила реалізацію насіннєвого матеріалу, зірвала плани підготовки ведення насінництва олійних культур у 2015 р., зриває плани поточних науково-дослідних робіт.
На жаль, всі звернення від колективу Інституту до керівництва Національної академії аграрних наук України ігноруються та залишаються без відповіді. Складається враження, що дана ситуація турбує лише співробітників Інституту, але зовсім не хвилює людей, яких держава призначила забезпечувати продовольчу безпеку країни та організовувати діяльність аграрної науки.
На даний момент ми вважаємо, що конфлікт може бути вичерпаний, оскільки отримано рішення суду про скасування наказу НААН про звільнення з посади директора Інституту олійних культур Шевченко I.A.
Колектив Інституту олійних культур НААН звертається до Вас з проханням не реагувати на брехливу інформацію, яка розповсюджується бандитським кланом Чехових та його прибічниками. Використовуючи нічим не підтверджені факти, проплачені «писаки» паплюжать імідж Інституту та чесне ім’я Шевченка Ігоря Аркадійовича, директора, член-кореспондента Академії, професора, доктора технічних наук, доктора сільськогосподарських наук (Польща).
Вклавши величезні кошти в кампанію з просування Чехових на посаду директора нашого Інституту, бандити не змогли у законний спосіб досягти бажаної мети, а силовий варіант захвату також потерпів фіаско. На сьогодні, користуючись бездіяльністю Національної академії аграрних наук України та районної міліції, вони продовжують розробляти нові схеми привласнення державної наукової установи – ініціювання відкриття сфабрикованих кримінальних справ, залякування співробітників та їхніх рідних фізичною розправою.

Всі відео матеріали знаходяться на сайтах Інституту олійних культур НААН: imknaan.zp.ua і imk.zp.ua

Письма в редакцию: Антикоррупционный информационно-аналитический портал job-sbu.org