Новые руководители СБУ крадут реликтовый лес

967

сбу У реліктовому Чернечому лісі за участі тезок керівництва СБУ без дозвільних документів захопили 22 гектари. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдей у телепрограмі «Наші Гроші».
Ще у червні 2015 року тому 22 га лісогосподарських угідь на території Ходосіївської сільради на публічній державній карті не були ані орендовані, ані приватизовані й перебували у користуванні ДП «Боярська лісодослідна станція». Нині ділянка лісу порізана на 160 ділянок по 12 соток.
У 2004 році садове товариство «Горобина» звернулось до Києво-Святошинської РДА із проханням виділити в на оренду землю. Райдержадміністрація відвела в оренду 22 га лісу на 49 років, однак за кілька тижнів скасувала власне розпорядження через звернення народних депутатів щодо «невдоволення екологів». Натомість в оренду «Горобині» дали іншу ділянку. Фактично, ще у 2004 році адміністрація заборонила «Горобині» орендувати ліс, який нині це саме товариство приватизувало без будь-яких документів. Більшість ділянок записані на студентів та пенсіонерів.
Юрист садового товариства відмовляється показувати будь-які документи, що посвідчують право власності на землю. Натомість, журналісти з’ясували, що документів він просто не може мати. Ділянка лісу знаходиться у постійному користуванні ДП «Боярська лісодослідна станція». Керівник ДП Анатолій Карпук зазначив, що ДП від лісу не відмовлялось і не збирається.
Відомо, що три сусідні ділянки посеред лісу записані на Малікова Віталія Володимировича, Фролова Олега Володимировича та Баранецького Руслана Федоровича.
Малікова та Фролова місяць тому Петро Порошенко призначив на посади заступників голови СБУ. Іще одного представника СБУ Руслана Баранецького Порошенко наприкінці 2014 року нагородив орденом Богдана Хмельницького.

Ще чотири ділянки записані на фірму «Велесагро». Засновники фірми – офшорна компанія та мешканці Панами. Фірма зареєстрована за місяць до того, як на неї записали землю у лісі. Один із співзасновників Фернандо Енріке Монтенегро де Грасія через низку компаній є співзасновником «Інвестбанку». 47% цього банку належать Олександру Незвінському і його дружині. Раніше Незвінский займав посаду заступника голови Одеської Руслана Боделана.
Ділянки також оформлені на Шалигіна В’ячеслава Вікторовича – людина із таким самим П.І.Б. разом із Олексієм Близнюком (сином екс-губернатора Донецької області) є співзасновником вугільної компанії «Темп-ЛТД-А». Загалом на осіб із прізвищем Шалигіни у лісі записано п’ять земельних ділянок.
калашникОхороняє незаконно захоплений ліс охоронна компанія «Сіті сервіс компані». Засновники фірми: Ігор Крейніс та представник «Правого сектора» – Роман Калашник.
В реєстрі Мін’юсту списки членів «Горобини» відсутні. Однак журналісти програми отримали перелік членів товариства із розпорядження про виділення землі у 2004 році. Це 156 осіб. Серед яких: депутати, міністри, ректори та члени сімей посадовців, зокрема: син Раїси Богатирьової, дружина нардепа-комуніста Адама Мартинюка, один з керівників адміністрації президента – Ігор Пачків, дочка екс-заступника міністра МВС – Сергія Чеботаря, тодішній заступник міністра внутрішніх справ – Валентин Недригайло, перший заступник МЗС – Олександр Чалий, син нардепа Олександри Кужель, головний комуніст України Петро Симоненко із колишньою дружиною, нинішні депутати – Юхим Звягільський та Ігор Єремеєв та ін. (більше прізвищ тут).

По материалам: ord-ua.com