Нідерландський фонд, близький до опального міністра Віталія Захарченка, володіє маєтком у Царському селі

717

1445ddc------ Минулого тижня INSIDER розповів про маєток на вулиці Панфіловців, 30 у Царському селі, який колись належав екс-депутатові Людмилі Супрун, а нині ним володіє президентський "Міжнародний інвестиційний банк". За сто метрів від нього розташований будинок, що належить структурам, близьким до екс-міністра МВС Віталія Захарченка.
Нідерландський фонд з українським корінням

Маєток на вулиці Панфіловців, 40, за даними Реєстру майнових прав, належить нідерландському "Фонду глобальна інвестиція" (Stichting Global Investment). Цей же фонд є власником сусідньої ділянки – на Панфіловців, 38.

За документами, ділянки тут чотири (кадастрові номери: 8000000000:82:312:0018, 8000000000:82:312:0039, 8000000000:82:312:0019, 8000000000:82:312:0010). Їх загальна площа майже 24 сотки. Та фактично вони об'єднані в дві. На одній розташований маєток. Друга, судячи з цільового призначення, мала стати садом, але поки що є занедбаною.
"Фонд глобальна інвестиція" був зареєстрований у березні 2013 року – за кілька місяців до того, як став власником земельної ділянки в "Царському селі". Згідно з даними нідерландського Реєстру юросіб, його директором записаний траст "Дорша Б.В." (Dorsha B.V.), що розташований за тією ж адресою і є директором ще 80 компаній.

У вересні 2013 року, після того, як фонд став офіційним власником ділянок, він підписав договір про довірче управління майном із фізичною особою-підприємцем (ФОП) Ярославом В'ячеславовичем Галатченко. Останній отримав право від свого імені здійснювати щодо майна будь-які юридичні та фактичні дії: здавати його в оренду, іпотеку, продавати і дарувати.
ФОП Галатченко зареєстрував наприкінці липня 2013 року – за місяць до підписання договору. Основний профіль – управління майном за контрактом.

У цей же час Ярослав Галатченко став директором ТОВ "Аріадна ТВ" – це одна з компаній, на яку оформлені ліцензії на мовлення телеканалу "112-Україна". За словами міністра МВС Арсена Авакова, його реальний власник – Віталій Захарченко.

У липні минулого року юридичні власники "112-Україна" заявили, що продають його американському телеканалу BuenaVision TV. Пізніше актив переоформили на п’ять кіпрських офшорів. Чи змінився при цьому реальний власник - невідомо. Та директори компаній, на які оформлені ліцензії, залишилися старі. Серед них досі записаний і Галатченко.

01caec6-kmax-3453
Як уже повідомляв INSIDER, інша нерухомість Захарченка також оформлена на нідерландську компанію. Зокрема, фонд Stichting administratiekantoor LVV є власником маєтку в селі Романків неподалік від Конча-Заспи і квартири в елітному житловому комплексі "Новопечерські липки" на Драгомирова, 12 у Києві.

По обох об’єктах у вересні-грудні 2013 року були підписані договори довірчого управління з дочірнім підприємством фонду "Стак ЛВВ". Його директором вказано жінку з відверто нетиповим для Нідерландів іменем Ольга Пустова.

Поговорити з Галатченком не вдалося - жоден із вказаних у реєстрі телефонів не працює.

Ділянки на Панфіловців, 38 і 40 дісталися "Фонду глобальна інвестиція" за договорами купівлі-продажу (ціни у витягу не вказані) від Андрія Вікторовича Дашкевича. У 2005-2007 роках він був головою Держкомітету з питань регуляторної політики і підприємництва. Крім того, тривалий час значився віце-президентом Українського союзу промисловців і підприємців.

У Союзі промисловців INSIDER повідомили, що Андрій Дашкевич уже рік як помер.

Згідно з ухвалою Печерського районного суду, Дашкевич отримав нерухомість майже безкоштовно. Частину землі йому віддала Київрада, невеличкий шматок він купив. Усе інше, включаючи маєток, отримав за договорами дарування.

При цьому ділянку на Панфіловців, 40 Київрада офіційно передала Геннадію Анатолійовичу Ковбасюку 23 грудня 2003 року, а договір дарування Дашкевичу було підписано 19 грудня, тобто за тиждень до передачі.

Нагадаємо, що земля в Царському селі є найдорожчою у Києві. В мережі є повідомлення, опубліковане в грудні 2014 року, про продаж земельної ділянки за адресою Панфіловців, 47 – це навпроти будинку, що належить "Фонду глобальна інвестиція". Ніяких споруд на ній немає, територія виглядає дуже занедбаною. Ціна продажу – $262 тисячі за сотку.

Множимо вартість на 24 сотки й отримуємо $6,3 мільйона, або 130 мільйонів гривень за сьогоднішнім курсом. І це лише ціна землі, без маєтку.

У лютому 2014 року Віталія Захарченка було оголошено в міжнародний розшук. Та попри це, на жодну з його квартир або будинків, оформлених на нідерландські фонди, досі не накладено арешт. За інформацією з реєстру нерухомості, рішенням Печерського суду була арештована лише квартира на вулиці Щорса, 44-а, четверта частина якої записана безпосередньо на екс-міністра.

За матеріалами: