Хто вони, «невпіймані герої»?

585

У корупційних схемах, які нібито приносять незаконні прибутки голові Кіровоградської облдержадміністрації Олександру Петіку, замішаний народний депутат від ВО «Свобода» Святослав Ханенко.

Принаймні, такий висновок можна зробити, ознайомившись із так званою «корупційною схемою», яку  під час прес-конференції в офісі Кіровоградської «Самооборони майдану» презентував громадськості Ігор Ковтуненко.

Колишній офіцер презентував імовірну схему (на фото) перед журналістами та зазначив, що детально пояснить її під час прямого ефіру на кіровоградському телебаченні, де він хоче зустрітися з Петіком віч-на-віч.

Окрім нардепа Ханенка в оприлюдненій схемі згадуються прізвища самого О.Петіка, Н.Синиці (радника голови Кіровоградської ОДА), прокурора Кіровоградщини С. Жолонка та такі установи, як Державна екологічна інспекція в області, обласна Державна інспекція сільського господарства, обласна санепідемстанція, департаменти екології та природних ресурсів, агропромислового розвитку ОДА.В продовження теми вже 2 серпня надійшло повідомлення: «Кілька годин тому в Кіровограді, слідчими Головного слідчого управління МВС, з розробки Головного Управління по боротьбі з організованою злочинністю, був затриманий заступник голови Державної інспекції сільського господарства України — Ігор Немировський .

Після отримання хабара, побачивши, що його оточують співробітники міліції і блокують його автомобіль своїми, Ігор Немировський на своєму джипі Lexus RX 350 вискочив на тротуар і мало не збивши пішоходів помчав з місця злочину.

Потім  він поміняв свій автомобіль на автомобіль Ford взятий у товариша виїхав на Київ, де був затриманий на трасі одним з постів ДАІ попереджених за планом — перехоплення, повідомляє Радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в своєму профілі вФейсбук .

 Приводом для затримання було звернення громадянина у якого Ігор Немировський вимагав грошові кошти в сумі 357 тисяч гривень (уточнена сума) за дозвіл на зняття верхнього родючого шару грунту.

Неправомірна вигода вимагалась у підприємства займався видобутком корисних копалин. Розрахунок суми хабара був проведений таким чином — по 7 тисяч гривень за зняття грунту з кожного з 51 гектара майбутнього кар’єра — разом 357 тисяч гривень.

Головне слідче управління МВС звернеться до суду, з вимогою обрати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. МВС також звернеться до міністра Агропромислового розвитку України Ігор Швайка, якому підпорядковується Державна сільськогосподарська інспекція, з вимогою усунути від виконання службових обов’язків Ігоря Немирівського у зв’язку з його затриманням і пред’явленням підозри у вчиненні корупційного правопорушення.

Ступінь провини і міру відповідальності Ігоря Немирівського визначить суд. МВС також звертається з проханням до всіх громадян із яких, хто або з чиновників вимагає грошові кошти за вирішення будь-яких проблем — звертатися до міліції чи СБУ.

Боротьба з корупцією не може бути ефективною якщо громадяни та юридичні особи будуть погоджуватися давати хабарі, а не вимагати покарання злочинців!»

А що інші? Як поживають ще не озвучені по прізвищах фігуранти «викриття корупційної схеми від «Самоборони»? Наприклад представники того, що названо «обласна санепідемстанція», яка за часів регіоналів була реорганізована в Головне управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області. Після цієї гучної реорганізації до Кіровограда, де з своїми кадрами донецькі зробили вигляд, що «бідно» надіслали чергового «донецького варяга» Святослава Протаса. По службі партії він виявився настільки донецьким, що ніхто і уявити не міг, що за офіційно виголошеними даними він є родом з Івано-Франківщини, а останнім місцем проживання навіть киянином. Лікар, що не лікує, а експериментує у галузі економіки, такий собі «Менгеле – лікар смерть для економіки області», що присилає позапланово комісії та перевірки за вказівками господарів. В Кіровограді функціонують стабільні чутки, що він і досі за звичкою про все доповідає колишньому губернатору Андрію Ніколаєнку.

За заявами підприємців, і після Майдану нічого в поведінці та схемах тиску не змінилося. Незгодним платити хабарі – перевірки, позови, заборони та зупинка виробництва. Таким яскравим прикладом «нестатутних стосунків» сан-епідеміологів є взаємини з ВАТ «Кіровоградський кар’єр», перевірки якого чисто зовнішньо носять стабільно-постійний садистсько-здаринцький характер. Майже двадцять наїздів за два останніх роки!!! Щось подумати про це пристойно-законне дуже важко. Ну чим не «принуждєніє к міру» шляхом  дачі хабара?

На сайті згаданої «контори» є чітко видруковані поквартальні плани перевірок, мабуть так для проформи, а також «заходи по боротьбі з корупцією»  в своєму середовищі. А от Майдан так надихнув цю службу, що вона нібито  геть поборола це явище, і на поточний 2014 рік складати та оприлюднювати такі заходи вже не стала.(http://gudses.kr.ua/index.php?group=65). Дуже красномовне і знакове явище для тих хто не пройшов люстрацію.

Все вище викладене є цікавою темою для оновленої Генпрокуратури та напрямком уваги, а також справжнім  сигналом до реформ на Кіровоградщині. До неї років зо два тому звертався, до речі, трудовий колектив ВАТ «Кіровоградський кар’єр» , але належним чином почутий не був. Але то було до Майдану, а нині ця правоохоронна установа має нагоду продемонструвати зміну підходів до корупції та вітчизняних товаровибників, які і заповнюють бюджети всіх рівнів та є годувальниками держави.

«Невпійманих героїв» вчорашньої епохи регіонально-донецького засилля ще багато. Хто затих, а хто нахабно продовжує робити «свою справу» — вимагати хабарі, займатись рекетом під  дахом обновлюваної держави, прикриваючись  ще невідібраним мундиром дерслужбовця. Але хочеться вірити в те, що люба мотузка має свій кінець, і саме той на якому притягнуть до відповідальності тих,  хто не розуміє погоду надворі та по старим  накатаним схемам намагається робити свою.

 "Василь Чорний"

 wikileaks-news.do.am