Быстрые кредиты: лохи, налетай!

1 070


«Лоханувся!» Так чесно підсумував свій похід по гроші в одну з місцевих приватних фірм мешканець Івано-Франківська Олександр Марцинів. Псевдокредитна контора «Астра Фінанс» вивудила у чоловіка близько 2000 гривень в обмін на обіцянку швидкої позики.

Позику Олександр чекає вже чотири місяці – і не має жодних гарантій, що отримає її хоч коли-небудь. Повернути кошти, сплачені за умовний кредит, - справа також безперспективна. За документами, які підписав позичальник, неможливо ані витребувати свої гроші, ані притягнути шахраїв до відповідальності. «Розкажіть про мій досвід іншим!» - попросив Олександр Марцинів. Лише поінформованість, на його думку, вбереже людей від гачка шахраїв.

Класична схемаІсторія – не нова. Але з тих, які постійно повторюються. Це коли терміново потрібні гроші, щоби залатати якісь діри в особистому бюджеті. Сума потрібна вже – так буває, що вичерпалися і ресурси, і зв’язки, і можливості. І далі, здається, просто глухий кут. Людина в такому стані – потенційна жертва шахраїв. Під адреналіном, намагаючись будь-що вирішити свою проблему, вона втрачає здатність ясно мислити й аналізувати. Туману в очі їй напустити – що про спрощений кредит розказати.

Олександр Марцинів опинився в подібній ситуації. Звернувся в один-другий франківський банк – там осадили купою документів, відсотків і необхідністю чекати вердикту. Від п’яти днів до тижня. Почав шукати інші варіанти.

«Астра Фінанс» в рекламі була небагатослівна. «Гроші!» - повідомляла табличка на дверях. Симпатична і говірка молода жінка в офісі просто обплутала увагою, доброзичливістю і готовністю допомогти. Терміново потрібні гроші? Без проблем. Можуть видати навіть через кілька годин. Скільки? Десять тисяч гривень? Беріть із запасом – а раптом ще на щось буде потрібно

! Умови позики прості: без довідки про доходи, без поручителів, без перевірки кредитної історії – потрібен тільки паспорт і код. Та ще вступний платіж у розмірі 15% від суми – 1500 грн. Його треба внести вже сьогодні, після цього можна чекати грошей. Отримати суму до кінця дня? Авжеж. А що стосується внеску, то вважайте його першою кредитною виплатою – на цю суму зменшиться сума позики. Решту ділимо на кількість місяців, щомісячний платіж - 882 грн. Чи добре так? Може, збільшити термін виплат? Ну і останнє: страхування кредиту. Ця необхідність зрозуміла, її практикують всі фінансові установи. Умови кредитування зазначені в договорі. Заповнюємо фірмовий бланк – платимо вступний внесок і страховку – отримуємо необхідну суму.

Ані ввечері, ані наступного дня гроші, про які домовлявся, Олександр не отримав. Так і по сьогоднішній день. Ходив, з’ясовував, вимагав – щоразу чув відмовки і обіцянки. Коли ж пригрозив відповідальністю, то наразився на відверте глузування. «Звертайтеся хоч до Верховного суду!» - відрізала консультант. І мала на те підстави, визнає чоловік. Бо коли уважно, без поспіху, прочитав договір, то несподівано для себе з’ясував – заплатив «Астра Фінанс» за інформаційно-консультаційні послуги. Крапка.

«Пізніше я знайшов відгуки в інтернеті, телефони людей, які також повелися на обіцянки представників цієї фірми, - розповів Олександр Марцинів. – Ніхто з них так і не отримав гроші. А так звані внески - від тисячі до п’яти тисяч гривень, залежно від озвученої бажаної суми, - перерахували «Астра Фінанс» усі».

Аферисти в законі

Ця франківська фірмочка, яка «сидить» на Грюнвальдській, є однією з 12 регіональних контор приватного підприємства «Астра Фінанс». Воно зареєстровано в Харкові. Головний офіс фірми презентує себе на сайті. Жодного слова про вид діяльності. І разом із тим жодного слова неправди: «одним з основних принципів роботи є вивчення потреб клієнтів», «ми намагаємося стати партнером у вирішенні фінансових питань», «спеціалісти компанії працюють, щоби клієнт був приємно здивований якістю і доступністю послуг». Ані слова про те, що фірма надає позики. Ані речення про форму роботи з клієнтами чи зобов’язання.

Зате під виглядом переваг фірми виставлена фактично кредитна пропозиція – до мільйона гривень до 15 років, 3,5% за оформлення. І саме тут з’являється термін «позика». Та ще опція «калькулятор», який нічого не розраховує, натомість видає форму «Замовлення». В ній пропонується вказати свої дані - адресу, телефони, мейли. Ця невідповідність і завуальованість мала би одразу насторожувати. Але ж ні.

«ГК» знайшов у Франківську ще двох потерпілих від «Астра Фінанс». Ганна Вітюк з підміського села Старий Лисець намагалася знайти в цій фірмі гроші, щоби поміняти труби газових мереж. Справа була взимку – труби були старі, в них набиралася вода, і газ не доходив до будинку. Жінка вичитала адресу фірми в рекламі на шпальті однієї з поважних регіональних газет і побігла на Грюнвальдську. Результат – 12 тисяч гривень псевдокредиту і «живі» 1800 за консультаційні послуги.

Родина пенсіонерів Рислюків з обласного центру ледь не погодилася на обіцянку 30 тисяч на 15 років – для сина, у якого були негаразди з бізнесом. В останню хвилину вони вирішили розповісти йому про просту і доступну можливість залагодити проблеми. Добре, що син виявився не в тім’я битий і дав шахраям, які намагалися отримати від стареньких 3300 гривень, відкоша.

Подібні схеми в Україні використовують близько десятка приватних фірм. П’ять із них мають «харківську» прописку і одного власника. Той живе в Англії і звідти керує «бізнесом». Пов’язати між собою «харківську групу» можна за фактом того, що у них однакові тексти та дизайн договорів (окрім реквізитів) і всі вони страхують своїх клієнтів в одній і тій самій страховій компанії - ТОВ «Укркомстрах». Ця група працює і на ринку нашої області – активно рекламуються, окрім «Астра Фінанс», ще й «Архбудекспертиза», «АВАЛЬ Інвест», «Ятесс», «Український Прогресивний Альянс». Вважається, що один офіс забезпечує компанії 30-80 тисяч гривень у тиждень.

Де кредит, а де черга по гроші?

Минулої осені молоду працівницю кредитної організації «Альянс Україна» в Донецьку захопив у заручники чоловік, який намагався взяти в кредит 50 тисяч гривень. Ця сума йому була потрібна на лікування важкохворого сина. Щоби взяти кредит, чоловік мав спочатку сплатити 3,5 тисячі. Він це зробив, але гроші так і не отримав. Терпець йому увірвався. Але і крайній крок не допоміг. Чоловіка затримали, гроші йому не повернули. Фірма документально «відбилася».

Не будемо розводитися про роль і місце правоохоронних органів у цій справі. Важливіше інше – те, що справжні умови надання послуг, їхні види, а також обов’язки сторін прописані в документах, які пропонують клієнту на підпис. Звісно, вони разюче відрізняються від умов отримання грошей зі слів консультантів. Але ж саме договір має юридичну силу, а не обіцянки усміхнених дівчат.

«Відрізнити кредит від шахрайської схеми дуже просто, - пояснює Юрій Друк, керуючий Івано-Франківською філією «Укрексімбанку». – У фінансовій установі - в банку чи кредитній спілці - ви отримуєте гроші, після чого починаєте вносити платежі. З шахраями навпаки - починаєте платити за те, що ще не отримали. Таких випадків, звісно, краще уникати». За словами пана Юрія, кредит чи позика передбачає процес передавання коштів, при цьому має бути дотримана строковість, платність і забезпеченість. Якщо якоїсь із цих складових немає – як у випадку з так званими «спрощеними» позиками, то про кредит говорити вже некоректно. Простіше кажучи, це вже буде не кредит, а якісь інші послуги.

Важливо також враховувати, що діяльність із надання кредитів в Україні ліцензується. Банківська установа повинна мати ліцензію Нацбанку на цей вид діяльності, а Кредитна спілка - документ Держкомісії з питань фондового ринку. Якщо в держреєстрі Нацбанку та Держкомісії фондового ринку певної установи немає, то вона не має права здійснювати кредитування.

«В багатьох випадках ідеться про інші схеми – як-от спільного фінансування певних покупок чи спільного накопичення і почергового використання коштів, - деталізує банкір. – Тоді плата, яку справляють ці фірми, не є відсотками за користування кредитом. Це або комісійні, або платня за консультаційні, інформаційні чи якісь інші послуги цієї фірми. Потрактування такої діяльності – справа правоохоронних органів. Часто введення в оману має ознаки кримінального злочину, а саме – шахрайства».

Діяльність компаній з придбання товарів у групах з 1 січня ц.р. також регламентована. Згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, діяльність таких установ без ліцензії підпадає під визначення «шахрайство». Ліцензію видає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Цим серйозні фірми відрізняються від тих, які працюють за шахрайськими схемами.

Частина організацій, які називають себе «кредитними», фактично збирає зі своїх клієнтів виплати за ілюзорними позиками. Тобто людина насправді погоджується взяти участь у програмі накопичення і стає лише в чергу по кредит. Але платити за ще не отриману позику має щомісяця, починаючи з першого. Якщо перестати це робити – черга втрачається. Отримати гроші на руки реально через півроку чи більше - коли у контори назбирається необхідна сума. Гроші для виплат «старим» клієнтам приносять нові. Виходить така собі фінансова піраміда. Ну, а консультантки заробляють на відсотках від так званих перших платежів – тому так улесливо замилюють мізки.

Не завадить вкотре повторити стару, як світ, істину: уважно читайте те, що збираєтеся підписувати. А взагалі, краще показати договір професійним юристам.

По материалам: cripo.com.ua