Булатов програв суд спортсменам-парашутистам, але виконувати судове рішення не збирається

874

Окружний адміністративний суд м.Києва розглянув позов, який був заявлений автором цих рядків до очолюваного аферистом Булатовим Міністерства молоді та спорту України з вимогою скасувати видатний нормативно-правовий акт. А саме: Мінмолодьспорт зобов’язало усіх спортсменів-парашутистів вступити в громадську організацію «Федерація парашутного спорту», зареєстровану шахраями по підроблених документах, заплатити аферистам «безповоротну фінансову допомогу, без ПДВ» та пред’явити при реєстрації на державних змаганнях, які проводить міністерство, платіжну квитанцію. Окрім того, Булатов наділив цю псевдо-федерацію фантастичними повноваженнями – аж до права призначати спортивних суддів на державних змаганнях та розглядати скарги спортсменів на порушення законності. Як і слід було очікувати, судовий процес «одновухий бандит» зі скандалом програв.
Навіщо потрібна була ця ганьба Булатову та його заступниці Підгрушній, у минулому – відомій спортсменці-біатлоністці, а нині – куратору неолімпійських видів спорту, таємниці не становить. Міністерство молоді та спорту України є найкорумпованішим у державі завдяки тому, що чиновники, окрім розкрадання коштів державного бюджету, мають ще одне джерело наповнення власних кишень – це грошові побори зі спортсменів. Щоби самим не утруждатись, співробітники міністерства через знайомих аферистів створюють псевдо-громадські організації під гучними назвами «федерація», «асоціація», «спілка» й т.п., якими фактично керують і через які збирають зі спортсменів «безповоротну фінансову допомогу, без ПДВ» за допуск до участі в державних змаганнях, за включення до списку збірної команди України, за направлення на навчально-тренувальні збори чи міжнародні змагання.

Наприклад, у тому ж парашутному спорті вже 14 років Україна не бере участі в чемпіонатах світу з класичного парашутизму серед юніорів. І це при тому, що в країні є державний авіаційно-технічний спортивний клуб Міністерства освіти і науки, де займається парашутним спортом талановита молодь, є спонсори, готові оплачувати екіпування та поїздки юніорів на змагання будь-якого рівня, є суспільна потреба в розвитку саме цього виду спорту, який є основою військово-патріотичного виховання допризовників та підготовки мобілізаційного резерву. Але для того, щоби юніори на кошти спонсорів виїхали за кордон, Мінмолодьспорт має видати відповідний наказ. А за це давно встановлена такса – 1 тисяча доларів США за кожне прізвище. Спонсори ж кажуть, що вони готові оплачувати юніорам тренування, поїздки, придбання спортивної форми та парашутів, але вони принципово не будуть фінансувати аферистів на кшталт Підгрушної чи директора департаменту Мінмолодьспорт Артем’єва.

Або інший приклад. Ще в 2004 році розпалась збірна команда України з парашутного спорту. Найталановитіші спортсмени покинули команду на знак протесту проти того, що їх примушували писати розписки з зобов’язанням віддати половину грошей у разі отримання грошового призу на змаганнях. Скарги спортсменів на грошові побори в Мінмолодьспорт демонстративно не розглядають, а тих, хто скаржиться, просто не допускають до змагань.

Фактично збором грошей зі спортсменів-парашутистів займається «права рука» Підгрушної – директор департаменту неолімпійських видів спорту Олександр Артем’єв.
Це – людина Каськіва, учасник найбільш скандальних корупційних схем міністерства. Безпосередньо ж кишені спортсменів вивертають поплічники Артем’єва – депутат харківської обласної ради від Партії Регіонів на прізвище Шаповалов,
Депутат Харківської обласної ради від Партії Регіонів Олег Шаповалов – «смотрящій» від Булатова по парашутному спорту.

який під час майданних подій фінансував «тітушек» та бігав разом з Допою у футболках з написом «Беркут», і такий собі пенсіонер Тьорло, колишній інспектор Товариства сприяння обороні України.

Професійний шахрай Ігор Тьорло, що збирає зі спортсменів «безповоротну фінансову допомогу» та торгує від імені держави «посвідченнями парашутиста», які ж сам виготовляє на принтері. У перспективі на нього очікує 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Саме Тьорло свого часу зареєстрував по підроблених документах громадську організацію під назвою «Федерація парашутного спорту», яка ніде й ніким не визнана в якості спортивної федерації, не має й навіть теоретично не може мати до спорту жодного відношення, позаяк не займається нічим, окрім поборів зі спортсменів, а все її майно – це чайник, мікрохвильова пічка та ноутбук.
Натхненником цієї організованої злочинної групи є ще один патентований шахрай, який придумав схеми по розкраданню бюджетних коштів, що виділяються на розвиток авіаційних видів спорту та військово-патріотичного виховання молоді, через відкриті ним фіктивні фірми – заступник голови Товариства сприяння обороні України Грибанов.

Легендарний аферист Володимир Грибанов. Спеціалізація – розкрадання коштів державного бюджету.

Аферисти, користуючись повною підтримкою міністерства, збирали зі спортсменів гроші з таким нахабством, що ще в 2010 році проти керівників цієї самозваної «федерації» була порушена кримінальна справа по статті «шахрайство». Щоправда, як тільки до влади прийшов двічі несудимий, тодішній міністр Сафіуллін домовився про закриття цієї кримінальної справи. Але ненадовго: 28 листопада 2012 року Шевченківський районний суд м.Києва скасував постанову про закриття кримінальної справи як незаконну й зобов’язав прокуратуру організувати досудове слідство проти керівників «Федерації парашутного спорту».

Втім, півтора роки матеріали справи пролежали без руху. Але 29 травня 2014 року з ініціативи Генеральної прокуратури України відомості про злочини, скоєні квартетом Грибанов-Шаповалов-Тьорло-Артем’єв були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочато активні слідчі дії. Ось витяг з листа прокуратури Шевченківського району від 11.07.2014. Принагідно зазначу, що враховуючи рівень фігурантів справи та обсяг вкрадених ними бюджетних коштів, зараз підслідність змінено й матеріали кримінального провадження передано для проведення досудового слідства на більш високий рівень.

Так ось, саме цій громадській організації, яку прокуратура вважає шахрайською і щодо керівників якої відкрите кримінальне провадження, Булатов делегував всі мислимі й немислимі повноваження в галузі парашутного спорту та зобов’язав усіх спортсменів вступити в цю організацію та платити їй «безповоротну фінансову допомогу». Точніше, відповідний нормативно-правовий акт під назвою «Правила спортивних змагань з парашутного спорту» був підписаний ще попередником Булатова в серпні 2013 року. Але через закінчення спортивного сезону на нього тоді ніхто не звернув уваги й лише зараз «р-р-революційний» міністр Булатов вирішив трохи підлохматитись за рахунок спортсменів, які й так оплачують усі тренування та проведення змагань з власної кишені.

Зрозуміло, що з Булатовим з цього приводу нам довелось розбиратись у суді.

Постановою від 7 серпня 2014 року в справі №826/3337/14 Окружний адміністративний суд м.Києва визнав, що громадська організація «Федерація парашутного спорту» ніякого відношення до спорту не має й не наділена жодними повноваженнями в цій галузі – ані правом проводити офіційні змагання, ані правом затверджувати положення про змагання, ані правом формувати колегії суддів, ані правом призначати головних суддів і секретарів змагань, ані правом розглядати скарги спортсменів, ані правом формувати якісь «журі» для розгляду протестів і т.д. і т.п. Суд скасував всі незаконні положення скандального нормативно-правового акта за винятком одного пункту – того самого, де йдеться про те, що до участі в державних змаганнях допускаються лише ті спортсмени, що вступили до «Федерації парашутного спорту», заплатили «безповоротну фінансову допомогу» та пред’явили при реєстрації на змаганнях членський квиток цієї, так би мовити, громадської організації – вигадане Тьорлом та Шаповаловим «посвідчення парашутиста».

Суд просто відмовився давати оцінку цій вимозі, встановленої чиновниками Мінмолодьспорт, мотивуючи це тим, що вона суперечить Конституції України (і це дійсно так – відповідно до ч.4 ст. 36 Конституції ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій), а Окружний адміністративний суд м.Києва, мовляв, не вправі оцінювати нормативно-правові акти на предмет їх відповідності Конституції – це, начебто, є виключною прерогативою Конституційного суду України.

Звісно, таке твердження є явною судовою помилкою, оскільки, насправді, КСУ не перевіряє нормативно-правові акти міністерств і відомств (лише закони та Укази Президента України). Тим більше, що раніше той же самий Окружний адміністративний суд м.Києва вже неодноразово встановлював своїми рішеннями, що торгівля «сертифікатами парашутиста» на державних змаганнях – це грубе порушення законності, а змагання, на яких відбуваються подібні речі, не можуть вважатись офіційними. Тож ця помилка, напевно, буде виправлена судом апеляційної інстанції.

Але мова не про те. Вказана постанова Окружного адміністративного суду була винесена 7 серпня, а наступного дня, 8 серпня 2014 року, заступник міністра молоді та спорту Підгрушна, озвіріла від того, що в неї з рота витягують шматок хліба, провела прес-конференцію разом з керівниками оцієї самої попсуй-федерації, щодо яких відкрито кримінальне провадження по статті «шахрайство». Ось, будь ласка, анонс прес-конференції, розміщений на порталі Кабінету Міністрів України вже після того, як суд оголосив своє рішення.

Який пасаж: заступник міністра, щойно програвши справу в суді, виходить до журналістів разом з аферистами, відносно яких розслідується кримінальне провадження за побори зі спортсменів, і заявляє, що не збирається виконувати постанови суду та акти прокурорського реагування, натомість вимагає, щоби в державних змаганнях з парашутного спорту брали участь лише ті спортсмени, які платять шахраям.

Цілком логічне запитання до Генерального прокурора України: чому Булатов і Підгрушна досі на свободі? До яких пір ці «герої Майдану» будуть плювати на закони нашої держави та нишпорити своїми брудними руками по кишенях спортсменів? Чому Шаповалову та Тьорлу досі не обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, щоби унеможливити їхню подальшу злочинну діяльність? У зв’язку з чим Грибанов і Артем’єв, які загнали на рахунки фіктивних фірм під машкарою «розвитку авіаційних видів спорту» не один мільйон гривень, досі не ознайомлені з меню Лук’янівського СІЗО?

На Сході України гине цвіт нації. А в цей момент колишня олімпійська чемпіонка, яка остаточно втратила рештки совісті за півроку роботи на чиновницькій посаді, та її безвухий патрон демонстративно витирають ноги о Конституцію та закони нашої держави. Втім, думається, що це буде недовго – ліхтарів навколо Мінмолодьспорт вистачить на всіх: і на Булатова, і на його соратників.

По материалам: ord-ua.com