Бизнес на загранпаспортах

876

pravdy7В прифронтовом Харькове загранпаспорт за взятку может получить и враг.

Без загранпаспорта никакой заграницы наши люди не увидят. Таков порядок. Но самое главное — это испытания, которые выпадают на долю смельчаков, отважившихся обратиться за вожделенным документом. Пройти все кабинеты, отстоять все очереди — это сумеет не каждый. И только самые сильные — как телом, так и духом смогут выехать за рубеж. Впрочем, богатым тоже открыты дороги за границу — если они готовы дополнительно раскошелиться. Нет, не в смысле коррупции. За ускоренное оформление загранпаспорта с вас возьмут деньги всевозможные фирмы, расплодившиеся вокруг управления миграционной службы. Это их заработок, за ваши деньги они готовы исполнить любой каприз.

Есть еще одно — самое скорое — оформление в срок до трех рабочих дней. Но тут вам никакие коммерсанты не помогут. Это только в авральных случаях — болезнь или смерть родственника за границей, необходимость срочного выезда на лечение, сопровождение тяжелобольного и тому подобное. В таком случае надо предоставить подтверждающие документы, заверенные надлежащим способом.

Но мы все-таки живем в стране, где высочайший — по мировым меркам — уровень коррупции. Может, с ее помощью все-таки можно сделать загранпаспорт быстро?

Во всяком случае, об этом вполне убедительно свидетельствует рассказ одной из клиенток одной из множества фирм-посредников, «помогающих» гражданам с оформлением паспортов в Харькове:

«Всі адміністративні послуги, які надає ДМС, паралельно завуальовано надаються приватними фірмами, декілька з яких розташовані безпосередньо біля будинку ГУ ДМС, і співробітники яких постійно без перешкод заходять у кабінети цієї державної установи у будь-який час. Оскільки ці фірми не можуть надавати адміністративні послуги, виникає питання: яким чином одержання закордонних паспортів, набуття громадянства, запрошення іноземцям та інші послуги можуть оформлятись по окремій (прискореній) процедурі, не передбаченій законодавством?

Наприклад, ось такі фірми займаються діяльністю, яка є сферою діяльності тільки уповноважених державних установ:

http://zagpass.com.ua
http://pasport.kh.ua/index.html
http://www.bazar.kharkov.ua/catalog/CID_175.html
http://pasport.kharkov.ua
Мені потрібно було оформити запрошення для подруги — громадянки іноземної держави. Перед тим, як відвідати ГУ ДМС, я зайшла спочатку у фірму на вул. Римарській, 26 (2 кабінет, тел 751-04-34, 095 — 190-75-80). Чоловік, який там сидів, сказав, що таке запрошення буде коштувати 350 доларів США. На моє питання «Чому так дорого?» відповів, що в іншому випадку я дуже довго все буду оформляти (для порівняння — вартість адміністративної послуги — 56 грн). На наступний день цього посередника я побачила у кабінеті № 6 на Римарській 24 (див. файл № 1, він другим виходить із кабінету, розмовляючи по телефону). Наскільки я зрозуміла, всі ці фірми, окрім того, що рекламується, оформлюять також посвідки на тимчасове місце проживання, дозволи на імміграцію, запрошення та інше.

Коли 3 липня я прийшла на прийом в кабінет № 6 для оформлення запрошення, побачила наступне: великі черги і купу людей, які під час прийому (з 15 до 17 години) вільно заходили в кабінет, нехтуючи тими, хто чекав своєї черги. Особливо часто відвідував цей кабінет один високий чоловік, якого умовно назвемо Н. (файл № 1, перший виходить із кабінету), який на моє зауваження про те, чому він проходить без черги, відповів, що тут працює. Після того, як він декілька разів заходив-виходив із кабінету № 6 я зауважила, що він міг долучитись до прийому громадян. Після цього Н. пообіцяв, що буде особисто приймати мої документи до ранку.

Нарешті я потрапила до кабінету. В.о. начальника відділу Гринько Ю. М. вимагала від мене надати документи, не передбачені законом, а також сказала, що я повинна йти на прийом до начальника, оскільки він буде приймати рішення. Після того, як я вийшла з кабінету, я поділилась думками про порушенння з боку міграційної служби, свідком яких я стала, з деякими громадянами, які чекали у черзі. У свою чергу, вони розказували власні історії корупційних відносин із представниками установи.

Співробітник Н., побачивши моє обурення діями співробітників, запропонував підійти до начальника (не називаючи конкретне прізвище і посаду) в кабінет № 4. Завівши мене до кабінету, на моє прохання, вийшов. Як я дізналась пізніше, у кабінеті № 4 я спілкувалась з Лемешем Дмитром Леонідовичем. Йому я повідомила про те, що у мене вимагають зайві документи, не передбачені нормативними актами, що купа сторонніх осіб відвідують каб № 6, що навіть у коридорах передаються гроші і тп. Розпитавши мене про те, де і коли я познайомилась з подругою, Лемеш Д.Л. запропонував на наступний день прийти з усіма потрібними документами до нього, і пообіцяв їх розглянути. Після всього побаченого на наступний день я написала скаргу начальнику ГУ ДМС в Харківській області і нач. Державного депертаменту ДМС України.

3 липня 2014 р., знаходячись біля кабінету № 6, я побачила чоловіка у жовтій футболці, який зайшов без черги в кабінет. Коли я запитала у співробітників, які працюють у цьому кабінеті, чому він зайшов сюди, мені відповіли — що це начальник паспортного столу, у якого є свої робочі питання. На наступний день (4 липня) я його декілька разів бачила у будівлі управління. На відео (файл № 2) можна спостерігати, як цей чоловік спускається по сходах, тримаючи у руках якийсь документ.

4 липня я відвідала ГУ ДМС для того, щоб зареєструвати скаргу. Черговий міліціонер повідомив, що на 2 поверх у канцелярію я не можу піднятись, оскільки там режимна зона. Чекаючи на 1 поверсі працівника канцелярії, я впевнилась, що на 2 поверх вільно піднятись може будь-хто ( див. файли № 3. Тоді ж я знов побачила співробітника Н. у якого хотіла дізнатись його ПІБ (для написання скарги), однак він відмовився представлятись. У подальшому спілкуючись з Лемешем Д.Л., я також запитала про Н. (який у грубій формі розмовляв зі мною), однак Лемеш Д.Л. відповів, що не памятає, хто це. Я також намагалась дізнатись у інших працівників (які знаходяться у каб. № 5) про цю особу, однак вони сказали, що також не знають цього чоловіка. Виникає цілком логічне питання: чи не порушуються ГУ ДМС положення закону України " Про державну таємницю"?

21 липня я відвідала ГУ ДМС в Харківській області з метою отримання запрошення (після написання скарги воно було зроблено у строк, передбаений законодавством). Я вирішила ще раз зясувати імя співробітника, який не представився 3 липня і грубо зі мною спілкувався. Однак у кабінеті № 4 знаходився не Лемеш Д.Л., а іншій працівник, який сказав, що окрім нього у цьому кабінеті нікого немає і николи не було. Я хотіла показати фото Лемеша у своєму телефоні, однак співробітник почав кричати на мене, що я " тикаю йому телефоном в обличчя", що повинна вийти з кабінету, оскільки прийом у нього закінчився ітп. Як я потім дізналась, цією посадовою особою був Тімонов Олександр Васильович. Яку посаду він займає, я не знаю.

Скориставшись інтернет-пошуком, я знайшла інформацію щодо прізвищ Тімонов і Лемеш, зокрема:

http://ord-ua.com/2006/05/28/harkovskij-ubnon-uvelichte-dozu/
http://www.kharkovforum.com/showthread.php?t=596884
http://timeua.info/260410/18584.html
http://www.objectiv.tv/031211/63705.html
http://www.most-kharkov.info/week/interview/10809.html
http://dozor.kharkov.ua/1000981/interview/1076225.html
http://lb.ua/news/2010/06/29/53285_militsioner_pitalsya_viprignut_iz.html
http://www.diletant.com.ua/forum/tema?id=1117
http://kharkov.comments.ua/news/2010/02/04/195123.html
Прошу з’ясувати, чи дійсно працюють у головному управлінні ДМС в Харківській області Тімонов О.В., Лемеш Д.Л., на яких посадах, з якого часу, чи мають доступ до державної таємниці? Чи проводилась їх перевірка у звязку із можливою причетністю до низки злочинів, повязаних із незаконним обігом наркотичних засобів?

З огляду на загострення воєнно-політичної ситуації в Україні, неефективність заходів протидії нелегальній міграції в Україні внаслідок високої корумпованості посадових осіб та активізації діяльності організованих злочинних спільнот, виникають реальні загрози національній безпеці України. Правоохоронні органи на даний час не здійснюють системної протидії у цій царині, тому поширюється інтеграція національних злочинних угруповань із міжнародними синдикатими, задіяними у нелегальній міграції та наркобізнесі. З огляду на те, що всі ці проблеми означені як пріоритетні для національної безпеки України, вважаю вкрай необхідним ретельно дослідити ситуацію, що склалась у ГУ ДМС в Харківській області.«

В качестве лирического отступления замечу, что количество фирм, оформляющих загранпаспорта за деньги в Харькове, вокруг подразделений миграционной службы расплодилось видимо-невидимо. Пытаться пересчитать — бесполезная затея. И раз они «поселились» именно вокруг паспортных столов — что-то их туда тянет. Может, они и сумеют сделать загранпаспорт за три дня и безо всяких необходимых для этого справок?

Этот вопрос заинтересовал активистов общественной организации «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» настолько, что они стали обходить все фирмы, оформляющие паспорта. Елена Шостко из этой «Ліги...» направила на всякий случай запрос в Харьковское управление миграционной службы — может, есть какая-нибудь возможность. Но оттуда ответили: мол, все делаем по закону, который и процитировали. Но с другой стороны, «паспортные» бизнесмены тоже на чем-то зарабатывают.

После множественных походов по паспортным фирмам все коммерсанты-паспортисты Елену Шостко запомнили в лицо. И просто не желали с ней разговаривать. Но тут помог случай. Общественному активисту срочно понадобился загранпаспорт, и у него была возможность заплатить несколько тысяч гривен.

Игорь Сосонский потом рассказал, что обратился к Наталье Винниковой. Ее мобильный телефон был указан на сайте. Она писала, что оформляет паспорта на своей страничке ВКонтакте. Сейчас это сообщение она убрала, но копия странички сохранилась в веб-архиве, на эту же запись можно посмотреть на скриншоте страницы:
К тому же, телефон, который она указывала, как свой — (050) 939-50-27 — так и остался на сайте и если после этого напоминания он исчезнет — копию страницы всегда можно посмотреть в веб-архиве или на скриншотах.

По материалам: argumentua.com