55 тис. баксів на сундук Позняка, о-хо-хо та кримінальний детектив із захопленням книгарні!

1 707

Нагадуємо про те, що на початку грудня 2017 року в результаті рейдерської операції відбулося захоплення приміщення київської книгарні «Літературний салон» фінансовою компанією «Райт Партнер». Як з’ясувалося, свою схему привласнення нерухомого майна, придбаного за іпотечним кредитним договором, «Райт Партнер» «провернула» не вперше. Але вперше зіштовхнулися зі спротивом, адже власницею приміщення виявилася публічна особа — книжкова продюсерка Олена Лазуткіна. Саме вона і винесла цю історію в соціум і отримала потужну підтримку від колег, партнерів та професійних журналістів.

За відомостями із відкритих джерел та матеріалів ЗМІ, структура «Райт Партнер», а точніше її засновники Олександр Машошин та Віктор Літвиненко, оселилися в Києві наприкінці 2013 року. Одіозні мешканці Донецької та Луганської областей прибули до столиці вже з відпрацьованим на своїх земляках «кримінальним портфелем». Махінатори швидко адаптувалися, знайшли групу підтримки з числа місцевих «колег» і взялися до справи. Упродовж кількох років колегам зі сходу вдалося налагодити зв’язки з окремими банками та отримати першочерговий стабільний доступ до електронних торгів. Під час торгів, що проводилися через майданчик PROZORO, «Райт Партнер» та ще кілька афільованих «дружніх» фінансових контор купували лоти — права на вимоги за іпотечними кредитними договорами (не плутати з об’єктами нерухомості). А далі, минаючи усі можливі затверджені законодавством України норми, зокрема процедуру, передбачену вимогами ч. 3 ст. 33 «Закону про іпотеку», ділки «Райт Партнер» продавали об’єкти нерухомості, що належали іпотекодавцям, підставним особам, тобто із самого початку вся схема була направлена на «кидок», пов’язаний із заволодінням нерухомістю замість фінансових операцій. Операції з продажу нерухомості відбувалися за безцінь, а точніше, щонайменше у п’ять разів дешевше ринкової вартості цих об’єктів. Зрозуміло, що офіційними експертними висновками (щодо ринкової вартості об’єкту нерухомості. — Ред.) вони не підкріплялися. Таким чином «Райт Партнер» & Со вдалося привласнити майно декількох десятків законослухняних громадян України. Ситуації деяких з них ми плануємо описати в найближчих матеріалах та передати зібрані матеріали українським правоохоронним органам. Але поки що повернімося до історії з книгарнею книжкової продюсерки Лазуткіної, адже ця історія має продовження.

У грудні 2017 року Олена Лазуткіна та її адвокат Михайло Гончаренко дізналися про те, що приміщення книгарні, розташоване за адресою проспект Повітрофлотський, 33/2, знайшло «нового власника». Як писалося раніше в ЗМІ, у вересні 2017 року через електронні торги фінансова компанія «Райт Партнер» придбала іпотечний кредит-борг Лазуткіної в ПУАТ «ФІДОБАНК». Вартість лоту становила 588 600 грн. У результаті торгів компанія «Райт Партнер» стала новим кредитором Олени Лазуткіної. А вже за тиждень на підставі договору купівлі-продажу «Райт Партнер» продала книгарню новому власнику Ірині Трикоз — подрузі доволі публічного персонажа, засновнику автоломбарду «Каштан 2000» Сергію Позняку.

Дізнавшись через довірену особу про незаконну оборудку «Райт Партнер» з іпотекою на «Літературний салон», продюсерка Лазуткіна спробувала організувати зустріч з новим власником свого майна та, на диво, отримала швидкий feedback. Сергій Позняк оперативно прийняв пропозицію. На зустріч, що відбулася 28 грудня, керівник «Каштан 2000» прибув у супроводі адвоката Михайла Шнейдера, який не надав підтвердження своїх повноважень і за сумісництвом є адвокатом у «Райт Партнер», а також у їхніх партнерів, як і ще в багатьох інших структурах, що займаються скупкою проблемних кредитів.

Фото із зустрічі Лазуткіної з Позняком та Шнейдером, знімок зроблено приховано

За твердженням Олени Лазуткіної та її адвоката Михайла Гончаренка (підтверджується диктофонним записом. — Ред.), зустріч пройшла в «дружній атмосфері». В процесі перемовин сторони: власниця «Літературного салону» Олена Лазуткіна та потенційний покупець Сергій Позняк домовилися про те, що оборудка «Райт Партнер» скасовується. Позняк театрально погодився із аргументами адвоката Михайла Гончаренка щодо незаконності операції з продажу. Він відмовився від приміщення, яке начебто придбав за 55 тис. доларів, та поставив своєму «адвокату» — представнику «Райт Партнер» Шнейдеру — вимоги про термінове повернення коштів. До речі, самій Лазуткіній «Райт Партнер» пропонував викупити борг за 1,4 млн грн...

Проте за кілька днів фінансова компанія «Райт Партнер» таки реалізувала «проблемну» нерухомість. Незаконним покупцем «Літературного салону» стала, як ми вже зазначали, Трикоз Ірина Василівна — менеджерка автоломбарду «Каштан 2000» та, за свідченням інсайдерів, подруга пана Позняка. Державну реєстрацію прав на об’єкт книгарні зафіксував нотаріус Олена Набока, незаконність дії вже розглядається в адміністративному суді. За договором, Трикоз придбала нерухомість за 662 496 грн 12 коп., що майже вдвічі дешевше запропонованої вартості боргу Лазуткіної перед «Райт Партнер».

Сергій Позняк та Ірина Трикоз (фото є у відкритому доступі на сторінці Позняка у Фейсбук)
02

Далі події розвивалися стрімко. Напередодні Нового року нова незаконна власниця приміщення Трикоз у супроводженні групи «ваговиків» — «юристів/адвокатів» навідалася в «Літературний салон» і виставила надвір його працівників. А вже в лютому 2018 року колега та подруга Сергія Позняка наважилася на пограбування та зухвало вивезла майно із опломбованого приміщення на загальну суму понад 2 млн грн. І коли наступного дня власниця Салону Олена Лазуткіна, дізнавшись про злочин, у супроводі представників поліції потрапила в приміщення та з’ясувала обставини кримінального злочину, інтереси Трикоз примчав захищати всюдисущий адвокат Шнейдер!

Нам стало цікаво, чому начебто серйозний бізнесмен Сергій Позняк (адже саме він стояв за діями своєї юної подруги Ірини Трикоз. — Ред.), який позиціонує себе як благодійника, опустився до театралізованої брехні та зухвалого злочину із крадіжкою книжок. Тож ми вирішили більш детально, поза межами сторінки у соцмережі, ознайомитися з його діяльністю та знайшли багато несподіваних подробиць. Виявилося, що «народну» популярність Позняку приніс саме його «Каштан 2000», а точніше методи, які пан Сергій використовує на шляху збагачення свого ґешефту. Перше, що видала нам пошукова система GOOGLE, — кричуще оголошення: «ОСТОРОЖНО! МОШЕННИКИ! — Сергей Станиславович Позняк».

Далі пішли відгуки партнерів Позняка.

І ще десятки подібних оголошень, спеціальних антишахрайських форумів, присвячених діяльності Позняка та його «Каштану 2000».

Нам вдалося зв’язатися з одним із «клієнтів» Позняка та отримати приголомшливу інформацію про його бізнес, купу кримінальних справ, відкритих на автоломбард, операції із нерухомістю безпосередньо пана благодійника та ще багато цікавого, про що ми детально розповімо в наступному матеріалі.

А зараз, підсумовуючи сказане вище, ми сподіваємося, що очевидні факти кримінальних злочинів компанії ділків донецького концерну «Райт Партнер» & Со, адвоката на всі руки Шнейдера, нотаріуса Набока, бізнесмена Позняка та його подруги Трикоз нарешті по заслузі оцінять правоохоронні та судочинні органи України. А ми з ентузіазмом підкидатимемо дровенят у пекельне полум’я правосуддя, на якому смажитимуться лискучі тіла кримінальної зграї, та наспівуватимемо популярну пісеньку про піратів-рейдерів...

Далі буде.

Віктор Таранов

Письма в редакцию: Антикоррупционный информационно-аналитический портал job-sbu.org